Un centenar d'entitats assisteix a la reunió informativa sobre la Reforma Fiscal
La xerrada es va fer ahir a la tarda a la sala d'actes de l'Ateneu Juvenil |
Ahir a la tarda, la sala d'actes de l'Ateneu Juvenil va quedar completament plena de representants d'entitats locals convocades per l'Àrea de Relacions Cíviques de l'Ajuntament. El motiu era donar informació sobre la Reforma fiscal aprovada el passat novembre de 2014, que també afecta al món associatiu.
Pau Vidal, president de l'Observatori del Tercer Sector, va començar l'exposició afirmant que, la transparència ha vingut per quedar-se i va voler tranquil·litzar els assistents. Explicar el que fem, ens dóna legitimitat i confiança, va manifestar. Vidal va assegurar que Espanya era dels darrers països de la Unió Europea que no tenia llei de transparència tot i que en les darreres legislatures s'havia promès aprovar-ne una. La Llei que afecta principalment a l'administració pública, també té incidència en l'entramat associatiu, cosa que ha creat certa alarma en el voluntarisme a nivell estatal.
Pau Vidal assegura que, en un futur, les entitats hauran de fer públic més dades de la seva gestió
El president de l'Observatori del Tercer Sector va voler treure dramatisme a la situació, aportant la novetat de la setmana passada, quan en el Senat, el ministre Montoro es va comprometre a augmentar el llistó de l'obligatorietat de presentar l'Impost de Societats només a les entitats amb pressupost superior a 50.000 . Segons Vidal, les entitats superiors als 100.000 se suposa que ja presenten aquest document. Un dels apartats més coneguts de la Reforma és la declaració informativa de l'article 347 per a subvencions superiors a 3.005'06 , rebudes el 2014. Aquest tràmit no implica càrrega impositiva i només és obligatori si l'entitat rep aquesta quantitat d'un mateix NIF. Vidal va continuar explicant la tercera reforma, la de l'IRPF que només beneficia a les d'utilitat pública, ja que els donants que aportin quantitats inferiors a 150 se'ls desgravarà el 50% (abans era el 25%) i el 2016 el 75%.
Per acabar, Vidal va parlar de la Llei de Transparència que, després d'un any de ser aprovada, va entrar en vigor el 10 de desembre de 2014 i que afecta principalment a l'administració pública. Tot i amb això, les entitats o empreses amb més de 100.000 de subvenció o que aquesta representi més del 40% del seu pressupost i aquest sigui superior als 5.000 , l'administració farà pública la quantitat aportada per l'erari públic. En aquest cas, queda en dubte com l'administració aconsegueix tota aquesta informació de l'entitat, però probablement es traduirà amb la total publicació de les subvencions. Segons Pau Vila, en un futur aquesta serà la tendència de la gestió de les entitats, que progressivament hauran de fer públic més dades de la seva gestió.
Al llarg de l'acte, els representants d'entitats van exposar diferents preguntes i van mostrar el seu malestar amb la reforma. Des de l'àrea de Relacions Cíviques es va anunciar que probablement s'oferirà un servei personalitzat a les entitats per tal de resoldre dubtes.