La Vil·la Romana de la Llosa es podrà veure amb realitat augmentada a través d'una aplicació mòbil
Vista aèria de la Vil·la Romana de la Llosa |
La Vil·la Romana de la Llosa es podrà veure amb realitat augmentada a través de l'aplicació "Imageen". Ahir al matí, l'alcaldessa de Cambrils Mercè Dalmau, el representant de l'empresa reusenca Digivision José Antonio Muñiz i el director del Museu d'Història de Cambrils Gerard Martí van presentar la nova aplicació que permetrà conèixer la Vil·la Romana a través de reconstruccions virtuals del jaciment i escenes gravades amb actors reals.
L'alcaldessa va explicar que amb aquesta aposta tecnològica, que té un pressupost de 18.000 euros, es vol revaloritzar el patrimoni històric del municipi i donar "continuïtat" a la feina que s'ha fet des del Museu d'Història en aquests anys. Dalmau va apuntar que l'aplicació per a tots els dispositius mòbils forma part del projecte iCambrils. Per la seva banda, Gerard Martí va agrair aquesta aposta que ha fet el consistori per promoure la història local i donar aquest valor afegit a la Vil·la Romana.
"Imageen Cambrils"
La nova aplicació turística i divulgativa es posarà en funcionament el proper mes de maig, coincidint amb el festival Tarraco Viva. José Antonio Muñiz va explicar que l'empresa Digivision és pionera a Europa en animació per ordinador i l'any 2008 ja va editar la Guia Arqueològica Visual del jaciment de la Llosa. L'aplicació "Imageen Cambrils", compatible amb els sistemes iOS i Android, suggerirà una ruta dins dels itineraris de visita de la vil·la de la Llosa, guiant lusuari a través de les restes conservades gràcies a les indicacions dactors que recrearan els habitants de la zona en tres punts concrets. Cal dir que aquests actors seran els propis veïns del Barri de la Llosa, que any rere any participen al Tarraco Viva.
Des dels tres punts indicats, laplicació Imageen oferirà diverses possibilitats didioma, temàtica i destinatari. Amb l'aplicació es podrà superposar la imatge real a la imatge corresponent al segle II. La imatge superposada inclourà lambientació general dels elements arquitectònics i paisatgístics convertint laplicació no només amb una aplicació de realitat augmentada, sinó també en una avançada vídeo-guia destinada a substituir a les tradicionals audio-guies. De moment, els guies parlaran en català, castellà i anglès però es té previst ampliar l'oferta d'idiomes en un futur.
L'aplicació "Imageen" també es farà a Tarragona i ja s'està parlant amb altres municipis per poder adoptar aquesta tecnologia. "La idea és que tots els "Imageen" estiguin connectats i que l'aplicació t'obligui a visitar les altres ciutats per poder veure els jaciments", va apuntar Muñiz.
La Vil·la de La Llosa, protagonista del documental Ingenieria romana
Per altra banda, la Vil·la Romana de la Llosa també serà la protagonista de l'episodi "Ciudades", de la sèrie documental Ingeniería romana, que serà produïda a finals del 2015 i es preveu emetre per més dun centenar de cadenes de televisió de tot el món. El documental incorporarà les noves escenes filmades en alta definició, en les que les reconstruccions virtuals creixeran sobre imatges reals del jaciment, i permetrà rendibilitzar la inversió feta.
El documental, coproduït per Digivision, busca ser la millor sèrie realitzada sobre enginyeria romana. Televisió Espanyola participa en la coproducció daquest projecte, fet que assegura lemissió en obert a tot lestat. La sèrie també es difondrà a nivell internacional a través de Discovery Channel o la televisió italiana.
Gerard Martí, Mercè Dalmau i José Antonio Muñiz van presentar la nova aplicació, ahir al matí |