Informació general

Es reforça la plantilla del CAP de cara a l'estiu amb cinc metges, cinc infermeres i quatre administratius

Per Judit Pinazo



Les obres d'ampliació del CAP, que han començat aquesta setmana, permetran atendre en millors condicions l'allau de visites dels mesos d'estiu
L’Institut Català de la Salut (ICS) contractarà, aquest estiu, 166 professionals, entre metges, infermeres i personal administratiu, per reforçar la plantilla dels centres d’atenció primària a les zones turístiques. Un d'ells és el Centre d'Atenció Primària Antoni de Gimbernat de Cambrils , que durant els mesos d'estiu rep una allau de turistes, fet que obliga a augmentar la plantilla i els serveis. Segons la directora del centre –Lídia Ríos–, l'afluència de visites que es reben durant l'època estiuenca és un 50% superior a les rebudes durant la resta de l'any. L'estiu del 2005 es van fer 26.000 visites de metge de família i 15.000 d'infermeria. La punta, però, se situa al mes d'agost amb un total de 7.000 visites, mentre que els mesos de juny i juliol la xifra sol estar entorn les 3.000.

Per tal de poder combatre aquesta allau i continuar oferint un servei adequat, el CAP augmenta la seva plantilla amb cinc facultatius, cinc infermeres i quatre administratius. Durant aquests mesos, des del 24 de juny fins al 30 de setembre, també s'amplien les consultes per a desplaçats: dos al matí i dos la tarda al CAP Antoni de Gimbernat i una consulta a la tarda a la Casa del Mar, on habitualment, segons Lídia Ríos, s'hi envia els desplaçats amb alguna patologia crònica (control de la tensió arterial, controls de sucre, etc). Per altra banda, al CAP Antoni de Gimbernat s'hi atenen casos de patologies agudes típiques i puntuals dels mesos d'estiu (caigudes, otitis, encostipats, etc.). Durant aquests mesos d'estiu també s'augmenten les visites mèdiques a domicili. Segons Ríos, en els últims anys han augmentat molt els pacients de la tercera edat durant els mesos d'estiu "famílies que vénen de vacances i tenen al seu càrrec persones grans que necessiten algun tipus d'atenció mèdica a domicili". Per a aquests casos l'infermera de domicili de la qual disposa el CAP amplia el seu horari per atendre aquest perfil de persones deplaçades.

Poc espai i pocs metges

Lídia Ríos explicava que un dels principals problemes que apareix durant els mesos d'estiu, tenint en compte l'augment de visites, és la falta d'espai "nosaltres podríem tindre més recursos i atendre més gent i evitar així els col·lapses, però no podem perquè de moment no tenim espai". Tot i així, la directora del centre es mostrava esperançada en poder gaudir l'estiu de l'any vinent de part de les instal·lacions previstes en l'ampliació del CAP i la construcció de l'hospital lleuger.

Una altra de les problemàtiques existents, segons Lídia Ríos, és la manca de metges a Catalunya per atendre la demanda: "patim molt per trobar facultatius, per això hi ha d'altres centres d'atenció primària de costa que han de recórrer a metges estrangers perquè aquí no hi ha prou personal". Tot i així, al CAP Antoni de Gimbernat els reforços són metges de família catalans que han acabat l'especialitat i entren a formar part de la plantilla. Segons explicava Lídia Ríos, no tardaran molt en haver de recórrer a metges d'altres països, perquè la situació, a l'Estat i sobretot a Catalunya, és preocupant.

Comenta aquest article