Cultura

S'inaugura l'exposició "La força d'una utopia jove: 75 anys d'escoltisme català, 30 anys d'Agrupament Escolta Gent de Mar"

Per Judit Pinazo



Joan Llaveria, Ferran Benach i Ramon Canalda, en un moment de la inauguració de l'exposició sobre l'escoltisme
El Centre Cultural va acollir ahir al vespre la inauguració de l'exposició "La força d'una utopia jove: 75 anys d'escoltisme català, 30 anys d'Agrupament Escolta Gent de Mar".

L'exposició té dos eixos fonamentals que giren entorn l'escoltisme català. Enguany fa 75 anys que va néixer el moviment escolta a Catalunya i que es va fundar el primer agrupament escolta a Catalunya, l'Agrupament Mare de Déu de Montserrat. En una part de l'exposició, doncs, s'hi pot trobar informació sobre la història d'aquests 75 anys fent un repàs a les diferents èpoques que ha viscut el moviment escolta a través de documents i fotografies cedides des de Barcelona. La primera època –als anys 30–, més endavant amb la recerca del reconeixement internacional i els anys 70, que és quan es fusiona el moviment escolta, fins aleshores format només per nois amb el moviment escolta femení, anomenat "guiatge". A partir d'aquí els dos moviments s'uneixen i, tot i que l'escoltisme continua molt vinculat a l'Església, comencen a aparèixer altres moviments escoltes laics.

L'exposició també ofereix un repàs a la història del que ha estat l'Agrupament Escolta Gent de Mar de Cambrils a través de diapositives i més de 120 fotografies dividides per temes. El responsable de la comissió de l'exposició –Joan Llaveria– explicava ahir que el que es vol amb l'exposició és que "la gent es vingui a reconèixer i a fer un repàs per a la història de l'agrupament i puguin recordar moltes de les vivències que s'han tingut".

L'exposició també recull un seguit d'objectes i records de la història de l'Agrupament Gent de Mar. Es pot veure a l'Espai "El Pati" fins a mitjans d'agost i després es desplaçarà al Centre Les Basses, on s'intentarà personalitzar-la una mica més, amb més fotografies i més records.

Història de l'escoltisme

Abans d'inaugurar l'exposició, Ferran Benach –exdelegat territorial de Joventut i exescolta– va ser l'encarregat de parlar sobre l'escoltisme amb la conferència "L'escoltisme avui". La xerrada va girar entorn el què és l'escoltisme emmarcat dins la societat actual, quines oportunitats ofereix, i quins són els avantatges de la supervivència d'aquest moviment. Per Ferran Benach, el moviment escolta continua sent molt actiu, i és que actualment mou més de 40 milions de joves en 140 països, però a nivell local "passa per èpoques millors i èpoques pitjors".

En aquests moments a Catalunya hi ha al voltant de 30.000 joves en l'escoltisme i això, segons Benach, "és una xifra molt positiva i altament satisfactòria, tot i que una cosa és l'escoltisme entès com un moviment que es dedica al lleure i a la educació d'una manera lliure i gratuïta, i una altra és aquell lleure del mercat professional". Segons Benach, les dues coses són compatibles però molt diferents. Benach va parlar també sobre el prototip d'escolta d'avui en dia i els seus avantatges: "un escolta és una persona que està acostumada a decidir, a treballar en grup, democràtic de mena, perquè sempre ho ha de decidir tot amb el grup, responsable, crític, solidari i amb una visió de la societat molt més àmplia que el que seria un "nen PlayStation" o un "nen comandament a distància".

Comenta aquest article