Informació general

Secomsa Aigües assumeix la gestió del cicle integral de l'aigua a Vinyols i els Arcs a partir de l'1 de juliol

Per Judit Pinazo



Dipòsit d'aigua de l'Ajuntament de Vinyols i els Arcs, situat a tocar de l'AP-7 i el camí de Sant Joan
L'empresa pública del Consell Comarcal del Baix Camp Secomsa Aigües gestionarà a partir del proper mes de juliol el cicle integral de l'aigua a Vinyols i els Arcs. L'Ajuntament de la població veïna ha signat un conveni amb el Consell  Comarcal perquè sigui Secomsa Aigües qui gestioni el servei de distribució de l'aigua, el sanejament de les aigües residuals i la facturació en els propers 25 anys a Vinyols.

Per tal d'adequar la xarxa per a la nova gestió de l'aigua, Secomsa Aigües farà una aportació a l'Ajuntament de Vinyols de 300.000 euros com a valoració de la xarxa actual i n'invertirà 300.000 euros més per modernitzar i adequar les actuals deficències de la xarxa. Per altra banda, l'Ajuntament de Vinyols i els Arcs rebrà anualment un 1,5% del total dels ingressos tarifaris de l'aigua i clavegueram en concepte d'ocupació de via pública i un 4,5% del total dels ingressos tarifats de l'aigua i clavegueram en concepte de supervisió de serveis tècnics.

Segons declaracions de l'alcalde de Vinyols i els Arcs –Josep M. Vidal– a Revista Cambrils Diari Digital "el servei de Secomsa aportarà una millora substancial al servei de l'aigua, en modernitzarà el sistema de gestió i millorarà les condicions de la xarxa, que ja havia quedat una mica vella. El municipi està en constant creixement i cada vegada s'ha de donar servei a més gent. A més, el servei de Secomsa és de 24 hores i ells se n'encarreguen de tot. Fins ara, quan es rebentava alguna canonada, fos l'hora que fos, ens havíem de posar tots en marxa."

Fins ara el cicle de l'aigua a Vinyols i els Arcs estava controlat per la brigada municipal i l'agutzil. La població disposa d'un total de cinc pous. Dos d'ells es troben a la zona sud del municipi, a tocar del terme municipal de Cambrils, tot i que, ara per ara, funcionen a poc rendiment. Per abastir aquesta zona sud de Vinyols, la Fontcoberta i els Arcs, hi ha un dipòsit que està ubicat a tocar de l'autopista AP-7 i que rep l'aigua de l'Ebre a través del minitransvasament.El nucli de Vinyols i els Arcs s'abasteix d'aigua a través de tres pous, dos d'ells actualment amb molt poca aigua i un tercer que és el que, bàsicament, subministra l'aigua al dipòsit del municipi. Les primeres intervencions de Secomsa Aigües a Vinyols aniran encaminades a la millora d'aquests dos pous i del dipòsit municipal.

Pel que fa al preu de l'aigua, segons declaracions de l'alcalde de Vinyols i els Arcs, està previst que enguany no s'augmenti i que de cara a l'any que ve s'augmenti una mica, però mai per damunt de l'IPC.

Més municipis

Cambrils va ser el primer municipi de la comarca que va optar per aquest model de gestió de l'aigua, quan va firmar el passat mes de març el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp per tal de tirar endavant la gestió d'aquest servei al municipi. Però a partir de la posada en marxa del servei a Cambrils, han estat diversos els municipis del Baix Camp que han iniciat els tràmits per assumir aquest model de gestió. En aquests moments estan a punt d'entrar Vinyols i els Arcs, i les Borges del Camp. Properament Secomsa Aigües també gestionarà el cicle integral de l'aigua en municipis com Vilaplana, Riudecanyes, Alforja i Riudecols. De fet, cada cop són més els consistoris que decideixen externalitzar aquest servei, ja que els costos per oferir un servei d'alta qualitat són sovint difícils d'assumir pels ajuntaments, tenint en compte el ràpid augment de la població.

Comenta aquest article