Cultura

Es presenta un cicle d'activitats per divulgar el paper de l'Hospital de Sang de Cambrils durant la Guerra Civil

Per Berta Ruiz



Vista aèrea de la Casa Sant Josep, que en temps de la guerra civil va acollir l'Hospital de Sang de Cambrils
Des de l’Àrea de Cultura, juntament amb l’Arxiu Municipal de Cambrils, es va presentar ahir el programa d’activitats que es farà per commemorar el 70è aniversari del començament de la Guerra Civil i el paper que va tenir l’Hospital de Sang de Cambrils –situat a l'edifici de la Casa Sant Josep al terme municipal de Vinyols i els Arcs– en aquest període. Un edifici emblemàtic sobre el qual no hi massa documentació ni coneixença de la tasca que s’hi va realitzar; per això des de l’Arxiu Municipal es va plantejar tirar endavant un projecte de recerca –sobre el qual encara s’està treballant– i un ampli programa d’activitats que es farà entre els mesos de setembre i novembre, per mostrar la importància d’aquesta institució durant el conflicte. La regidora de Cultura –Neli Queral– va explicar que el projecte de recerca ha rebut el suport del programa Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. "Per una banda, és un reconeixement amb la màxima dotació econòmica a què es podia accedir –uns 3.300 euros– i per altra banda, l'obtenció de la màxima puntuació a un projecte important, d'interès social i rigor científic". Durant la roda de premsa de presentació, l'alcalde –Robert Benaiges– va explicar que "l'Arxiu Municipal s'ha convertit en un espai dinàmic d'activitats i un àmbit de referència per a l'estudi de molta gent. Ens trobem en un moment de recuperació de la memòria històrica, que sempre havia estat molt diluïda, i aprofitem aquests aniversaris per airejar aquesta memòria".

Història de l’Hospital de Sang de Cambrils

L’arxivera municipal –Montserrat Flores– va explicar els objectius d’aquest projecte de recerca engegat des de l’Arxiu Municipal, juntament amb els historiadors locals, "per donar a conèixer aquesta institució que durant els anys de la guerra va contribuir a alleugerir el patiment de la gent. A Cambrils es traslladaven els soldats ferits al front de la Batalla de l’Ebre, per fer les operacions més complicades, que a la primera línia de front no es podien fer. També acollia tots els malalts convalescents i la gent de Cambrils i els voltants afectats pels bombardejos. D’altra banda, l’hospital també atenia altres qüestions més quotidianes de la gent del poble, com una operació d’apendicitis o fins i tot un part. L’hospital també donava aquest servei civil a la població". Montserrat Flores també va explicar el projecte de recerca en què s’està treballant, amb "documentació de l’Arxiu Municipal de Cambrils, altres arxius, entrevistes a persones que hi van treballar, i un arxiu de la reproducció de 50 fitxes de malalts ferits que van estar a l’hospital –i que estan a Itàlia, a l’arxiu d’Imola–, d’operacions fetes durant els tres dies més durs de la Batalla de l’Ebre, entre el 7 i 9 de setembre de l’any 1938".

Programa d'activitats

Entre les activitats previstes es faran xerrades com la de Josep Bertran, "Introducció a la Guerra Civil a Cambrils"; la conferència "L’edifici: de convent a hospital" a càrrec d’Anna Isabel Serra; la xerrada de Manel Tarés "Notes sobre l’Hospital de Sang de Cambrils durant la Guerra Civil", o la taula rodona titulada "Un hospital en la xarxa de sanitat de guerra". També es farà la projecció de diferents documentals independents filmats entre els anys 1936 i 1938 sobre la guerra al front i la rereguarda, o la projecció de cinema de guerra amb la pel·lícula "Por quién doblan las campanas". Durant aquests mesos també hi haurà diverses exposicions com "L’Hospital de Sang de Cambrils als documents", que farà un recull per tota la documentació trobada, i "Amb un altre objectiu. Víctor Horn, un fotògraf alemany a la Guerra Civil", totes dues al Centre Cultural i Ocupacional, i l’exposició "Les biblioteques populars en la pau i en la guerra", que es farà a la Biblioteca Pública Municipal.

Comenta aquest article