La Generalitat millora la informació sobre l'estat de les platges i la predicció marítima
![]() |
Imatge de la platja del Regueral, la setmana passada |
Ahir, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, anunciava les millores que el Departament ha introduït aquesta temporada en les eines dinformació sobre les platges a la ciutadania. Així, el Servei Meteorològic de Catalunya posa en marxa lespai de Predicció per a les platges i esports nàutics, que es podrà consultar al web de www.meteo.cat, pensat per donar resposta a les necessitats de qualsevol ciutadà que vulgui informació meteorològica i marítima a Catalunya.
Es tracta duna predicció específica que substituirà lactual apartat de Predicció marítima i millora en la precisió temporal i espacial, alhora que sintroduirà la previsió de noves variables meteorològiques i marítimes. Aquesta informació prové duna predicció automàtica a partir de models meteorològics estadístics. Aquest nou producte es podrà consultar a la següent adreça: www.meteo.cat/prediccio/platges i sactualitzarà diàriament al voltant de les 8 h. A la pàgina es podrà veure un mapa dinàmic de Catalunya, amb símbols previstos destat del cel, onatge i vent per diferents zones de la costa cada 6 hores a dos dies vista. Si es passeja el punter del ratolí per damunt de la costa, es pot consultar la informació de cada platja individualment. Un cop es faci un zoom del mapa apareixeran les diferents platges catalanes identificades amb un marcador i amb més claredat. Fent un clic a la platja escollida saccedirà a la informació detallada de predicció meteorològica i marítima.
Per cada punt sofereixen les variables següents, amb una predicció cada 3 hores a 2 dies vista:
- Temperatura de laigua
- UVI (índex radiació ultraviolada) màxima
- Estat del cel
- UVI
- Temperatura
- Humitat relativa
- Vent
- Estat de la mar
- Direcció de lonada
A banda, es pot consultar la predicció meteorològica i marítima de qualsevol platja introduint el seu nom o el nom del municipi directament en el cercador.
Novetats a lapli PlatgesCat
El Departament de Territori i Sostenibilitat ofereix una altra eina dinformació sobre les platges; lapli PlatgesCat, que lAgència Catalana de lAigua (ACA) va engegar lestiu passat i que enguany donarà informació, en 7 idiomes, sobre 300 platges catalanes, 25 més. Aquesta aplicació inclou dades com la previsió de la qualitat sanitària de laigua (informació pionera respecte altres APP), la temperatura de laigua o els serveis de les platges, entre daltres.
A més dincorporar noves platges, PlatgesCat ofereix dades actualitzades tant de les platges com dels punts dinterès associats i recull informació de les platges i de les pàgines més consultades. Així mateix, shan actualitzat tecnològicament diversos components de l'app per a totes les versions. Durant lestiu de 2014, aquesta app va tenir 12.600 descàrregues i 74.000 accessos, amb una mitjana de 1.000 visualitzacions diàries.
Pla de Vigilància i Control de les aigües de bany
El conseller de Territori i Sostenibilitat també ha informat de linici del Pla de Vigilància i Control de les aigües de bany que, des de fa 25 anys, cada estiu duu a terme lAgència Catalana de lAigua. Aquest pla, que es desenvoluparà des davui i fins al 24 de setembre, se centrarà sobre 250 zones de bany. El titular de Territori i Sostenibilitat va destacar que "els mostrejos previs duts a terme per lACA a principis de juny han evidenciat que la pràctica totalitat de les platges tenen una qualitat excel·lent" i que "aquesta proporció es mantindrà si aquest estiu, a diferència de lanterior, es registren menys pluges intenses en el nostre litoral", va afegir.
El pla de vigilància que porta a terme lACA serveix per garantir la bona qualitat sanitària de les aigües de bany i també farà un seguiment de possibles punts dabocament i deventuals proliferacions de fitoplàncton, la majoria de les quals acostumen a ser innòcues per als banyistes. Tota la informació recopilada pels tècnics de lAgència es podrà visualitzar a través de lapli PlatgesCat. Cal destacar que lACA, a més de controlar i vetllar per la qualitat de les aigües de bany litorals, també vetllarà pel bon estat qualitatiu de 13 zones de bany interior, les mateixes que lany passat. A les zones de bany interior es duran a terme 4 mostrejos, en el període comprès entre l1 de juliol i el 31 dagost, tal i com estableix la directiva europea daigües de bany.