Cultura

Cambrils contribueix a divulgar el patrimoni marítim català

Per Redacció

L'Arxiu Municipal de Cambrils, coincidint amb la recent festa de Sant Pere, patró dels mariners, ha donat a conèixer noves aportacions sobre l'impacte que el temporal de 1911 va tenir a les costes catalanes a través del bloc "1911 Memòria viva del temporal".

En concret, ha publicat un extens informe que la Cambra de Comerç de Barcelona va emetre setmanes després de la tragèdia. En aquest informe es detallava el nombre de víctimes mortals, de ferits greus i d'embarcacions afectades en cadascun dels ports del districte marítim de Barcelona. D'aquesta manera, sabem com va afectar el temporal a Badalona, Barcelona, Caldes d'Estrac, Vilassar de Mar, Calella, Mataró, Montgat, Sant Pol de Mar i Sitges.

L'informe s'ha presentat fragmentat en cinc parts, on es presenta el seu contingut, s'explica com van obtenir les informacions, es detallen els criteris que es van seguir per al repartiment de les ajudes, es fa balanç de les víctimes mortals al districte marítim de Barcelona i es fa balanç de les embarcacions i xarxes que es van perdre.

Aquest informe forma part del fons de l'Arxiu Històric de la Cambra de Comerç de Barcelona i va ser consultat fa mesos pel personal de l'Arxiu Municipal de Cambrils, en el marc de la recerca sobre el tema. Cambrils ha facilitat el treball dels investigadors publicant aquest informe perquè actualment la Cambra de Comerç de Barcelona té tancat el seu arxiu històric. Contribueix, d'aquesta manera, al coneixement del patrimoni marítim a les costes catalanes.

Cambrils, al capdavant de la recerca

Es tracta d'una recerca que des de l'any 2011 lideren, a nivell de Catalunya, l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d'Història de Cambrils. La recerca ha permès fer el balanç general de l'abast que va tenir el gran temporal marítim de 1911 a les costes catalanes i valencianes: les víctimes mortals, destrosses i conseqüències econòmiques, socials i de plantejament d'estructures que va suposar.

El primer fruit d'aquesta recerca va ser l'exposició itinerant "1911. Sobreviure a la tempesta", produïda pel Museu d'Història de Cambrils a partir de la investigació realitzada conjuntament per aquesta institució i l'Arxiu Municipal de Cambrils. Des de la seva inauguració l'any 2011, aquesta exposició ha estat visitada per un total de 56.476 persones al llarg de les 16 estades en poblacions catalanes que ha realitzat durant la seva itinerància.

La segona via de divulgació que es continua utilitzant és el bloc "1911 Memòria viva del temporal". Des de la seva creació, s'han publicat 74 escrits i ha rebut 4.280 visites.



Comenta aquest article