Cultura

Apel·les Carod Requesens: "El violí ja gairebé forma part de mi"

Per Berta Ruiz

Apel·les Carod Requesens durant el concert de Cracòvia, el passat mes de juliol

Amb només 25 anys d'edat, el cambrilenc Apel·les Carod Requesens és tota una promesa dins del món de la música. Actualment, és el primer i únic llicenciat en violí jazz de l'Estat espanyol i, l'any passat va quedar en segona posició del concurs International Zbigniew Seifert Jazz Violin Competition, celebrat a Cracòvia (Polònia). Aquest resultat li ha permès, aquest estiu, ser protagonista d'alguns concerts per diferents ciutats europees, juntament amb els altres guanyadors i finalistes del concurs. De fet, el passat 11 de juliol, el jove cambrilenc va participar en un concert a Cracòvia juntament amb Dworak Bartosz (Polònia), Lubowicz Dawid (Polònia) –primer i tercer classificats del concurs, respectivament– i d'altres finalistes del certamen de l'any passat.

Primer contacte amb la música amb 7 o 8 anys

El seu primer contacte amb el món de la música va ser amb 7 o 8 d'anys d'edat, quan l'Apel·les Carod va iniciar els seus estudis musicals a l'Escola Municipal de Música de Cambrils. Durant uns quants anys va estudiar violí clàssic, fins als 15 anys, quan, segons ha confessat a revistacambrils.cat, "ho vaig deixar durant aquell període de l'adolescència i vaig començar a tocar la guitarra elèctrica i a interessar-me per altres músiques. En aquell moment però, no em pensava que m'hi acabaria dedicant". Després de completar el Batxillerat, el cambrilenc va haver de decidir quin camí volia seguir i va ser aleshores quan es va decantar pel món de la música. Va entrar a l'Aula de Música Moderna i Jazz del Conservatori del Liceu de Barcelona –un grau mitjà de música moderna i jazz–, on va estudiar guitarra moderna i va recuperar el violí però, "no des del clàssic sinó des del jazz", segons ha explicat Carod.

"Amb el violí em sentia més còmode, sentia que era el meu instrument"

La seva tria pel violí i, concretament pel violí jazz va venir motivat per diversos motius, segons ha dit el jove cambrilenc. "La guitarra m'agradava i podia fer coses, però en realitat hi ha dos motius pels quals em vaig decantar pel violí: amb el violí em sentia més còmode, sentia que era el meu instrument, mentre que la guitarra mai l'he acabat de sentir tant. El violí ja gairebé forma part de mi. Per altra banda, amb el jazz i el violí tinc molt més espai. De guitarristes n'hi ha moltíssims i de violinistes de jazz n'hi ha molt pocs. És un espai per omplir, amb més opcions i hi estic més lliure. Del jazz m'agrada, sobretot, la part de la improvisació. Sempre recordo que quan era més petit i estudiava violí clàssic, moltes vegades estava estudiant i no estava prou concentrat, se me n'anava el cap i començava a tocar altres coses. Sempre havia tingut ganes de fer la meva i no haver d'estar sempre amb la partitura al davant. El jazz em va donar això. M'encanta, és el que més m'agrada".

"Únic i primer llicenciat en violí jazz de l'Estat"

L'any 2010, Apel·les Carod va seguir els seus estudis musicals a l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), on aquell mateix curs es va obrir, per primera vegada, la llicenciatura de violí jazz. De fet, van oferir una única plaça que va ser ocupada pel cambrilenc. Quan va completar els seus estudis universitaris, Apel·les Carod es va convertir en l'únic i primer llicenciat en violí jazz de l'Estat, perquè no es fa a cap altre conservatori fora de Barcelona. Actualment també s'està oferint al Conservatori del Liceu i al Taller de Músics, però encara no hi ha cap alumne que hagi completat els estudis. Sobre aquest títol, el jove comenta que, "més important que tenir el títol és el fet que no hi ha gairebé ningú que toqui jazz amb el violí, això és el realment important. El títol és una curiositat".

A banda dels seus estudis a Barcelona, el jove cambrilenc també s'ha format a d'altres països. L'any 2013 va realitzar una estada d'Erasmus a la Karol Szymanowski de Polònia i, més enrere, l'any 2009, va estudiar un curs de violí a París. "Aquell curs va ser quan vaig decidir que em volia dedicar a això, va ser molt inspirador", ha afegit. Sobre el seu pas per Polònia, un dels països amb més tradició en aquest àmbit musical, Apel·les Carod comenta que: "penso que el violí és un instrument molt important, tenen molta tradició de folk i de música clàssica. Polònia ha donat alguns dels violinistes més importants de jazz, juntament amb França. Des dels anys 50, a Polònia, van començar a sortir músics molt bons, per tant, tenen una tradició molt més llarga que aquí, tenen molts més anys de recorregut. També es nota que la gent està més acostumada a escoltar aquesta música, a anar a festivals, concerts de jazz, etc."

Col·laboracions amb Txarango

Pel que fa a col·laboracions musicals, Apel·les Carod va prendre part al concert especial de fi de gira que el grup Txarango va oferir al Palau de la Música de Barcelona, l'abril de 2013. "El concert va ser 'molt guai', no havia tocat mai al Palau, tot ple de gent cridant. Va ser molt impressionant. Amb Txarango he col·laborat des dels seus inicis, l'any 2011. Ens hem fet amics i, sempre que han necessitat violí als seus discos, els hem gravat. També vaig participar amb ells al concert que van fer aquí a Cambrils, l'any passat i d'altres actuacions". Durant uns quants anys, Carod Requesens ha estat membre del grup Le Cirque, però tal com ha manifestat, "el grup ja s'acaba". També ha col·laborat amb el cantautor tarragoní Roger Benet, entre d'altres.

Nous estudis a
The New School for Jazz and Contemporany Music, a Nova York

Els propers reptes de futur del cambrilenc passen per seguir amb la seva formació musical. De fet, aquest mes d'agost, iniciarà els seus estudis a The New School for Jazz and Contemporany Music, a Nova York. "Serà una altra perspectiva, una nova experiència estar allí. Segur que aprenc molt i també serà una bona una experiència personal. És el bressol del jazz, el lloc on passen les coses de l'avantguarda del jazz" ha comentat.
Per altra banda, el cambrilenc va fer unes quantes composicions pròpies per a septet, dins del seu projecte de final de carrera. La seva idea "és moure" aquest material per les xarxes socials i, de cara, als mesos de desembre i gener, intentar fer una petita gira de concerts per Catalunya amb aquest projecte. Més endavant, li agradaria enregistrar aquestes composicions pròpies en un disc.

Actuació del cambrilenc juntament amb els seus companys que van ser guanyadors o finalistes del certamen de l'any passat

Imatge del violinista cambrilenc, Apel·les Carod Requesens

Comenta aquest article