Art Street, espectacles al carrer durant el juliol i l'agost
![]() |
Actuació a la plaça de mossèn Batalla |
Les arts escèniques de carrer arriben, per tercer any, als carrers i les places de Cambrils i altres municipis de la Costa Daurada. Durant tot el juliol i lagost, una trentena de companyies ofereixen els seus espectacles a les places i passejos de Cambrils, Salou i La Pineda sota el paraigua del circuit "Art Street", una proposta pionera a tot l'Estat.
Enguany, es treballa a set espais de la costa i soferiran prop dun miler despectacles a laire lliure i de caràcter familiar que arribaran a uns 90.000 espectadors. Es tracta dartistes de diferents disciplines que han estat seleccionats, i que giren al voltant de la música, el circ, la màgia o els pallassos. Si bé la primera edició es va fer únicament a Salou, aquest és el segon any en què també hi participen La Pineda i Cambrils. Una de les novetats daquest any és que sha unificat la imatge del circuit, ubicant tòtems de senyalització a tots i cadascun dels espais on es realitzen els espectacles.
Aquest circuit sorganitza des de la Regidoria de Cultura de Salou i els Patronats de Turisme de Cambrils i de Vila-seca, tot i que la gestió la realitza la companyia vallenca Passabarret, especialitzada en aquest tipus despectacles. Durant juliol i agost, de dilluns a diumenge, els artistes realitzen els seus espectacles a tots els espais, rotant diàriament de manera que pràcticament només treballen un cop a la setmana al mateix lloc. Són espectacles de format curt, duns vint minuts de durada, i que els artistes poden repetir dos o tres cops cada dia.
La majoria dels artistes són nacionals, tot i que també en participen provinents de països com Ucraïna, Mèxic, Portugal o Argentina. Les funcions a Cambrils es realitzen diàriament al Passeig Marítim i a la Plaça Mossèn Batalla. A Salou, es fan a lespigó del moll, a la Font Lluminosa i al monument de Jaume I i a La Pineda al Pinar del Perruquet i a lestany del Passeig Pau Casals. A més, del 15 de juliol al 16
dagost, Cambrils acull dos espais més, a Llevant i a Ponent, que funcionen dos cops per setmana. Els horaris dinici dels espectacles és a les 20.00h a Cambrils i La Pineda, i a les 20.30h a Salou.
"Pay-after-show", un sistema de pagament dels espectacles legal i diferent
Com a singularitat, els mateixos artistes fixen un preu pel seu espectacle, i es retribueixen mitjançant el sistema de pay-after-show ("pagar després del show"). Els artistes decideixen el preu de cada funció i, en acabar, passen el barret. No ho fan duna manera física, sinó simbòlica, és a dir, és el públic qui sha dapropar per pagar el preu de lentrada de lespectacle per tal devitar situacions incòmodes. "I si algú no pot pagar, no passa res ningú no està obligat a fer-ho, explica David Sancho, responsable de la coordinació del circuit. El sistema de barret funciona de manera legal. Nhi ha moltíssims, a França, Bèlgica, Alemanya, Holanda, Àustria Fins que no va sorgir aquesta iniciativa no estava permesa aquesta activitat a casa nostra. A Art Street, tots els artistes treballen de manera legal, donats dalta a la seguretat social, declarant beneficis, i amb permís docupació de la via pública i lassegurança pertinent, afegeix. De fet, els organitzadors no tenen constància que existeixi res semblant enlloc més a tot lEstat, tot i que només satreveixen a dir que a la Costa Daurada és un dels pocs llocs on es fa tenint en compte totes les ordenances municipals i el marc legal.
La selecció artística es fa mitjançant una convocatòria oberta. Enguany shi han presentat 120 propostes, de les quals només se nhan pogut seleccionar unes trenta. Hi ha músics, mims, acròbates, malabaristes i fins a homes-orquestra. Els criteris de selecció no són sempre estrictament artístics. Cada quinzena es canvien totes les companyies participants, i prioritzem espectacles de qualitat, però que siguin el més variats possibles entre ells per tal de tenir una oferta curiosa. També prioritzem les companyies locals, per tal que puguin tenir loportunitat de treballar a prop de casa, comenta Sancho, que també defuig de definir lArt Street com a festival. Tot i la gran presència dartistes de tot el món, no és un festival sinó un circuit. És una eina per regularitzar les arts escèniques de carrer i visibilitzar-les. Són espectacles petits, curts i senzills, que la gent es troba tot passejant pel carrer, i no tenen res a veure amb els que pot oferir una programació estable o un festival. Aquesta és una oferta cultural complementària, que no pot ni pretén substituir altres programacions, explica.
![]() |
Les actuacions de carrer són una atracció per a grans i petits |