Cultura

El director de "El Somni Català", Josep M. Forn, assistirà avui al passi de la seva última pel·lícula, a la Rambla de l'Art

Per Redacció



Cartell de la pel·lícula "El Somni Català" elaborat pel pintor i gravador Joan-Pere Viladecans
El passat divendres es va estrenar a tot Catalunya, la pel·lícula "El somni català". Avui, a les 21:20 hores, es farà un passi a Cambrils que comptarà amb la presència del seu director, Josep Maria Forn, a la Rambla de l'Art de Cambrils.

"El Somni Català" és la darrera pel·lícula de Josep Maria Forn, on el cineasta català dóna, des d'una mirada poètica, la seva visió dels darrers 110 anys de la història de Catalunya (1904-2014). A la gran pantalla, els gèneres del documental i de la ficció conviuran, sota la veu de Montserrat Carulla i les poesies de Ventura Gassol, per a construir el que el mateix Josep Maria Forn ha definit com el seu "testament cinematogràfic i polític".

“El somni català” comença l'any 1904 amb la visita d'Alfons XIII a l'Ajuntament de Barcelona, on un jove regidor (Francesc Cambó) s'enfronta al rei: “Majestad, Barcelona no está contenta”; i conclou amb la famosa frase: “Pasaremos los políticos aquí presentes, pasarán los partidos aquí representados, caerán regímenes y surgirán otros nuevos, pero el hecho vivo de Cataluña subsistirá”.

A partir d'aquí, es recorre la història a través de moments com: l'assalt de militars de l'exèrcit a les redaccions del “¡Cu-Cut!” i de “La Veu de Catalunya” (1905), la prohibició del català per la dictadura de Primo de Rivera (1923), els assassinats de Francesc Layret (1920) i de “El noi del
sucre” (1923), els Fets de Prats de Molló (1926), la proclamació de Macià de la República Catalana (1931), l'ocupació de les tropes franquistes (1938-1939), la detenció i afusellament de Companys (1940), la Transició o l' 11 de setembre de 1977. Aquest recorregut ens conduirà fins els dies més recents, amb les manifestacions de La Diada, la Via Catalana o la “V”.

Comenta aquest article