Societat

L'oli nou d'oliva verge extra, gran protagonista gastronòmic del 23 d'octubre al 8 de novembre

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Àngel Pérez, Ana López, Camí Mendoza i Jaume Baiges, ahir, en la presentació de les Jornades Gastronòmiques de l'oli

Cambrils acollirà, del 23 d'octubre al 8 de novembre, les Jornades Gastronòmiques amb Oli Nou d'oliva verge extra. Ahir al matí tenia lloc la presentació de les jornades a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora Promoció Econòmica –Ana López–, el president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils –Jaume Baiges– i el representant de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, Àngel Pérez.

Sobre aquestes jornades, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va lloar les excel·lències d'un producte tant nostre i de tanta qualitat com és l'oli d'oliva i va mostrar el suport de l'Ajuntament en la promoció i difusió d'aquest producte juntament amb els restaurants cambrilencs. Per la seva part, la regidora de Promoció Econòmica –Ana López– va dir que "és un orgull tenir un oli de tanta qualitat i tant premiat en múltiples ocasions; un producte que crea marca i dóna prestigi en un món tan competitiu". López va afirmar que "cal recolzar l'oli i la seva qualitat, l'oli i la seva història, l'oli i la salut, l'oli i la gastronomia i l'oli i Cambrils". El president de la Cooperativa Agrícola –Jaume Baiges– va agrair la col·laboració i implicació tant de l'Ajuntament com dels restauradors i va recordar que "l'oli Mestral és el més premiat de tot el país, passa per unes normes estrictes de control de qualitat i ens sentim molt orgullosos". Finalment, Àngel Pérez va destacar que aquestes jornades són una oportunitat perquè "els clients coneguin de primera mà una matèria prima tant important com és l’oli que utilitzem per elaborar els plats de la nostra gastronomia".


Taller familiar i Festa de l'Oli Nou, aquest cap de setmana

Les jornades s’iniciaran aquest proper dissabte 24 d’octubre, de 17:30 a 19 hores, amb el taller familiar ‘L’oli en un llum’. L’activitat, que se celebrarà al Museu Agrícola de Cambrils (carrer Sindicat, 2) servirà per aprendre el procés que segueix una oliva fins que es transforma en oli, sobre les propietats terapèutiques de l’oli d’oliva i la camamilla junts, alhora que es farà experiments amb làmpades d’oli que els participants es podran emportar a casa. El taller és gratuït i no és necessària inscripció prèvia.

L’endemà, el diumenge 25 d’octubre, tindrà lloc la Festa de l’Oli Nou. A partir de les 9 hores, a la Cooperativa Agrícola de Cambrils (ctra. Montbrió km2) tindrà lloc l’esmorzar popular per degustar l’oli novell verge extra de la Cooperativa. Tothom qui ho desitgi podrà adquirir per 4 euros el tiquet amb el qual rebrà pa torrat, llonganissa, fruita i l’oli nou verge extra Mestral de la nova collita 2015. També tindran lloc actuacions de grups locals. Els assistents també podran adquirir els productes de l’Agrobotiga de les 9 a 14 hores, i tothom qui compri un tiquet per a l’esmorzar tindrà dret a un descompte per la compra d’una garrafa de 5 litres d’oli d’oliva verge extra.

De ruta per les oliveres, el 7 de novembre

El 7 de novembre, l’activitat programada es desenvoluparà entre oliveres a través d’un recorregut a peu per conèixer en primera persona tot el camí que fa una oliva fins a convertir-se en oli. L’activitat s’iniciarà a les 16 hores i finalitzarà al voltant de les 17:30 hores. Els participants es trobaran a la porta de l’Agrobotiga de la Cooperativa per tal de visitar una finca d’oliveres on coneixeran, in situ, com es fa el procés de recollida de les olives, a més de conèixer el projecte LIFECOOP 2020. Tothom qui ho vulgui podrà collir les olives. Després es portaran les olives al Molí de la Cooperativa per seguir el procés per obtenir l’oli d’oliva verge extra. Finalitzada la visita al Molí, tots els assistents berenaran plegats: Rosca de Cambrils de tota la vida (pa torrat amb oli nou i vi) per als adults i pa torrat amb oli i xocolata per als més menuts.

Aperitiu de pa amb oli a una trentena de restaurants

En el marc de les jornades, una trentena de restaurants del municipi oferiran pa amb oli nou de la Cooperativa de Cambrils com aperitiu. Els establiments participants són: Al Punt, Bec d’Or, Bresca, Can Solé, Casa Gallau, Casa Macarrilla 1966, Casavella, Club Nàutic Cambrils, Denver Cambrils, Dofí Verd, El Pescador, El Pósito, Fonda del Camí, Gami, La Cua Curta, La Cuina d’en Jordi, La Galera Port Cambrils, Lekeitio, Les Barques, (carrer Consolat de Mar i passeig Miramar), L’Espurna, L’Hort del Pere, Marro Cafè, Maset, Miquel, Miramar, Montserrat, Portus, Rincón de Diego, Rincón de Iruña.

Comenta aquest article