Cultura

L'etnòleg Salvador Palomar repassa els orígens dels barris i de les seves festes

Per Berta Ruiz

Conferència de Salvador Palomar, ahir al vespre al Centre Cultural

El Centre Cultural acollia, ahir al vespre, la conferència titulada "Les antigues festes de barri", a càrrec de l'etnòleg Salvador Palomar –membre fundador l'any 1980 de l'entitat Carrutxa, dedicada a la recerca i dinamització de les festes i la cultura popular i tradicional–. La xerrada estava emmarcada dins del Cicle de Memòria de Tardos "De l'Estació a l'Eixample: memòria d'un barri de Cambrils".
Per començar la seva exposició, Salvador Palomar es va centrar en els orígens de la creació dels barris que, entre d'altres qüestions, es remunten a les ciutats emmurallades del segle XIV, així com a la diversificació de diferents oficis que, pels seus treballs, havien d'instal·lar-se a l'exterior del nucli de població. Era el cas dels pelleters, dels terrissaires o dels ceramistes, per exemple. La gent d'un mateix ofici tendia a agrupar-se. En aquest punt, Palomar va apuntar el cas del barri del Pallol de Reus, que antigament estava ple de forns d'aquest tipus d'oficis. De fet, aquesta diversificació va contribuir a la creació de barris.

"Les festes de barri són festes de proximitat i amb una participació directa del veïnat"

Pel que fa a les festes de barri, Salvador Palomar va definir-les com "la celebració d'una part de la població amb una certa identitat, són festes de proximitat i amb la participació directa del veïnat". Aquestes festes s'establien per dues motivacions: o bé se les anomenava festes majors de barri o festes dels patrons de barri – en honor a la festa del sant del barri– o bé s'organitzaven per Corpus, "una gran festa que l'Església Catòlica 'copia' del model de solemnitat de l'arribada d'un rei i l'aplica a l'exaltació de Crist. Aquesta festa tant solemne es prestava a que es pogués organitzar per barris al llarg d'una vuitada, per tant, cada part de la població o barri feia la seva festa a l'entorn de Corpus com a diada principal". En aquest punt, Palomar va explicar que encara avui dia a Riudecanyes hi ha els carrers de Dilluns, de Dimarts o de Dimecres, que "són topònims vinculats a aquesta vuitada de Corpus".

Tal com va explicar Salvador Palomar, les festes de barri havien de caracteritzar-se per diferents qüestions: "havia de ser festa i els primers signes d'aquesta festa eren els guarniments, la decoració dels portals, la gent comprava papers de colors, feien flors i serrells. Normalment es guarnia l'entrada a l'espai festiu, perquè es tractava d'una situació excepcional de festa. Hi havia tota una feina veïnal de decoració i tothom formava part de la festa". Quant al finançament d'aquestes festes, Palomar va comentar que "es cobraven diners als veïns" i també es feien subhastes o rifes de coques, en el cas de Cambrils "tortells". D'aquí venen els tradicionals "balls de coques" que encara perduren en algunes poblacions, "on a cada ballada se subhastava una coca i qui guanyava tenia el dret de començar la dansa".

Comenta aquest article