Cultura

El jaciment del Cavet, un punt clau per a l'expansió del neolític a la península ibèrica

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge dels treballs arqueològics al jaciment del Cavet

La importància del jaciment neolític del Cavet com a punt clau de l'expansió del neolític a la península ibèrica va ser destacada, un cop més, en el decurs de la visita que es va fer ahir als treballs d'excavació. Una nova campanya al jaciment, després de quatre anys d'inactivitat, que es va iniciar el passat 26 d'octubre i que s'allargarà fins el proper 13 de novembre.
El jaciment del Cavet es va començar a excavar, fa anys, pel sector que queda sota les instal·lacions de l'actual centre cívic del Molí de la Torre. Un cop exhaurida aquella zona, es va iniciar l'excavació a l'actual sector, molt més ampli. En tots aquests anys d'excavacions s'han localitzat un centenar de sitges i una part d'elles s'han anat buidant i, posteriorment s'han analitzat els materials trobats. Aquestes sitges servien de lloc d'emmagatzematge del blat i, posteriorment, van servir d'abocador de material. Segons va explicar la directora de l'excavació i membre de l'IPHES, Marta Fontanals, "en aquestes sitges hi hem trobat restes de ceràmica, de fauna, eines de pedra, restes de fusta carbonitzada i malacofauna marina". Precisament un tros de fusta carbonitzada va permetre datar l'antiguitat del jaciment del Cavet en 6.600 anys. Tal com va explicar Fontanals, aquest assentament va ser estable durant molts anys ja que s'hi han trobat evidències de l'edat del Bronze, és a dir, uns 4.000 anys posteriors a la data anterior.

L'expansió del neolític a la Mediterrània

El que fa més singular el jaciment del Cavet és que, junt als jaciments trobat al delta del Llobregat, és un dels punts de l'arribada del neolític a la Mediterrània i lloc d'expansió cap a la resta de la península ibèrica. Segons va explicar l'arqueòleg Josep M. Vergès, "el neolític s'origina al Pròxim Orient i va venint cap a Europa començant per les zones costaneres que és on s'estableixen els primers nuclis. Aquests nuclis van creixent i van penetrant cap a l'interior. El poblat del Cavet és enorme i seria un dels punts a partir del qual s'expandiria el neolític per tota la península ibèrica".
Precisament l'excavació que s'està portant a terme ara busca trobar l'evidència sobre el terreny de l'assentament d'habitatges en aquest indret.

Força material trobat

En les diferents excavacions portades a terme s'ha trobat molt de material. Entre aquests, restes de ceràmica cardial, decorada amb petxines, restes de sílex,... Precisament el sílex, que no és popi de la nostra zona, permet pensar en l'intercanvi que es produïa amb els assentaments establerts en zones més a l'interior. Part del material trobat al jaciment del Cavet s'exposa al museu de les Tres Eres. En aquest sentit, el director del Museu d'Història, Gerard Martí, va destacar el paper del Museu que permetrà mostrar tot el material trobat en un futur.
Per la seva part, tant l'alcaldessa, Camí Mendoza, com el regidor de Cultura, Lluís Abella, presents a la visita, van destacar la importància del jaciment per conèixer els nostres orígens.

Marta Fontanals mostra una simulació d'un recipient de ceràmica de l'època neolítica

Comenta aquest article