Informació general

L'Ajuntament destina prop de 460.000 euros a la neteja i condicionament de les platges de Cambrils

Per Berta Ruiz



Un grup de voluntaris que van participar ahir a la neteja de la platja de Vilafortuny
La platja de Vilafortuny va acollir ahir la segona jornada de neteja de platges, que des de Mediterrània - Centre d'Iniciatives Ecològiques, s'ha fet aquests dies al litoral cambrilenc. Aprofitant la darrera jornada a les platges de Cambrils, també es va fer el balanç de l'activitat. La regidora de Turisme –Anna López– va agrair la campanya que Mediterrània ha fet aquests dies per sensibilitzar i fer col·laborar la gent perquè respectin i mantinguin la qualitat del litoral.

Segons va explicar Anna López, "moltes vegades la gent té la percepció que les platges sempre estan brutes, que l’aigua està bruta, que la sorra està bruta, que no es fa prou i que l’Ajuntament no hi posa solucions. I tenen una part de raó. Tenim 7 quilòmetres de platja i en principi les nostres platges tenen una qualitat excel·lent. L'Agència Catalana de l'Aigua demostra que la qualitat per al bany i l’ús de la platja és òptima, potser no és la que a nosaltres ens agradaria, però cal dir que moltes vegades som nosaltres els que l'hem embrutat prèviament".
 
La regidora de Turisme també va fer un repàs pels serveis dels quals es disposa per mantenir el litoral en les millors condicions. Pel que fa al pressupost, l'Ajuntament de Cambrils destina prop de 460.000 euros per condicionar les platges abans de la temporada i la neteja diària que es fa –tant amb les màquines que garbegen la sorra com amb la brigada manual que recull les deixalles de les papereres–. A banda, la Generalitat de Catalunya també posa a disposició del litoral català dues màquines pelicans, una a primera línia i l'altra a alta mar. També un avió que controla tot el litoral català, especialment aquells vaixells que realitzen una neteja incontrolada provocant en algunes ocasions vessaments de quitrà.

Campanya de neteja de platges

Pel que fa als resultats de la campanya feta per Mediterrània - Centre d'Iniciatives Ecològiques, la biòloga i responsable de l'àrea de natura i dels projectes de Mediterrània –Beatriz Rilova– va fer un repàs pels resultats de les enquestes realitzades als banyistes i als voluntaris. Un dels temes més repetits per la majoria de la gent, segons Beatriz Rilova, és la manca de papereres, la seva col·locació –massa allunyades, segons molts usuaris– i que s'hi acumulen escombraries. Diverses persones també es van queixar de problemes puntuals amb restes de quitrà i la troballa d'alguna rata als espigons, possiblement per l'acumulació de menjar o fins i tot per problemes amb els abocaments incontrolats que es fan a les rieres. També es va incidir en les nombroses burilles que es llencen a la sorra.

A banda d'això, molta gent va destacar que hi havia hagut una millora important en els darrers anys, ja que abans era molt més habitual trobar-se compreses, plàstics o material molt divers surant a l'aigua. Les enquestes realitzades per Mediterrània als usuaris també parlen d'una sensació de millora pel que fa al tema de les olors.

Segons els organitzadors de la campanya a Cambrils –que ja ha passat per Tarragona, Creixell, Salou, la Pineda o Tamarit–, més d'un centenar de voluntaris de totes les edats han col·laborat en la neteja de les platges, tant dimarts –que es van recollir tretze bosses– com ahir dijous –que es van omplir vint bosses d'escombraries–.

Meduses a la platja

En relació a un possible increment de meduses aquests darrers dies a les platges de Cambrils, la regidora de Turisme va destacar que puntualment hi han hagut problemes, especialment per la forta calor que està fent. Els socorristes s'encarreguen de fer la prevenció, a través de la col·locació de banderes i l'ús del sistema de megafonia en els casos més necessaris. Segons va explicar Anna López, s'ha hagut de fer algun avís puntualment, però no hi ha hagut les plagues que han patit altres poblacions.

Comenta aquest article