Cultura

S'inaugura al Centre Cultural una exposició sobre el conjunt romànic de la Vall de Boí

Per Judit Pinazo



D'esquerra a dreta, Robert Benaiges, Joan Perelada i Neli Queral, ahir al Centre Cultural
El Centre Cultural va acollir ahir al vespre la inauguració de l'exposició  "El romànic de la Vall de Boí" . L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de la Vall de Boí –Joan Perelada i Ramon– acompanyat de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i la regidora de Culura de Cambrils –Neli Queral–.

L'exposició està formada per 16 plafons on s'explica en detall les característiques de cadascuna de les esglésies que formen part del conjunt romànic de la Vall de Boí. Aquest conjunt està format per vuit esglésies romàniques –la de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Qirc de Durro– i constitueixen un dels testimonis històrics fonamentals de la formació Catalunya. Aquest conjunt d'esglésies romàniques compta des de l'any 2000 amb el reconeixement per part de la Unesco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i l'exposició, que es podrà veure a la Sala Àmbits fins al proper 25 d'agost, va néixer precisament com a eina de promoció de la candidatura, segons explicava ahir en la presentació Montse Senyís, responsable de l'Oficina de Turisme de la Vall de Boí.

L'exposició, per altra banda, tal i com apuntava ahir l'alcalde de la Vall de Boí, pretén alhora fer difusió de la cultura de la Vall de Boí i les possibilitats que ofereix el territori a nivell turístic. Robert Benaiges va destacar en la inauguració la bona relació que existeix entre els dos municipis i va explicar que la idea de fer passar l'exposició per Cambrils va néixer de la proposta d'un veí de Boí que ara viu a Cambrils. Segons Joan Perelada, existeix un vincle important entre els dos municipis, ja que és molta la gent de Cambrils que passa la temporada d'hivern a la Vall de Boí i a la inversa "vam pensar que l'exposició era una bona manera de donar continuïtat a la relació existent".

La inauguració va comptar també amb una presentació audiovisual de tot el conjunt romànic a càrrec de la tècnic reponsable del Centre d'Interpretació del Romànic de la Vall de Boí –Cristina Castellà–.

Dels diferents punts per on ha passat l'exposició destaquen les presentacions que es van fer a la llibreria Blanquerna de Madrid, la Maison de la Catalogne a París, la Casa de Catalunya de Perpinyà o l'oficina de turisme de Girona, entre moltes d'altres.

Comenta aquest article