FA 10 ANYS: La Cooperativa Agrícola rep la certificació europea de qualitat Eurepgap
La coliflor és un dels dos productes de la Copoperativa Agrícola que ha rebut el certificat Eurepgap |
Des del passat 15 de març la Cooperativa Agrícola de Cambrils compta amb un nou certificat de qualitat a nivell europeu, l'Eurepgap, que garanteix la qualitat i les bones pràctiques agrícoles des que es planta la llavor del producte fins que arriba al consumidor. La Cooperativa Agrícola ha aconseguit, de moment, el certificat en dos dels seus productes: la coliflor i l'escarola milfulls.
Des de l'aparició ara fa uns anys de diversos esdeveniments relacionats amb la seguretat dels aliments, com per exemple el mal de les vaques boges, la introducció al mercat d'aliments genèticament modificats o actualment la grip aviària, cada cop són més els consumidors que es pregunten com es produeixen els aliments i a quins controls de sanitat estan sotmesos. També són cada cop més les empreses a nivell europeu que exigeixen als seus productors que disposin de certificats de qualitat com l'Eurepgap. Aquest és el cas de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, tal i com explica el gerent de la Cooperativa, Lluís Abella: "nosaltres vam decidir aconseguir la certificació perquè ens ho van exigir a diversos mercats, com és el cas d'Holanda i França, que són els clients que més coliflor i escarola milfulls ens compren. Si volíem continuar venent aquests dos productes en aquests països ens havíem de posar al dia".
Aconseguir aquest tipus de certificació no és fàcil. Calen certs canvis en la manera de treballar i respectar unes normes molt exigents. Els canvis afecten tota la cadena de producció de l'aliment. Des de les pràctiques del pagès, fins a l'entrega del producte al client.
La cadena del pagès al consumidor
El primer pas per aconseguir l'Eurepgap és la formació dels pagesos per adaptar-se a algunes de les exigències que s'estableixen al protocol del certificat. Al municipi s'hi han adherit 7 productors de coliflor i escarola milfulls. Segons Lluís Abella, "no sempre és fàcil transmetre'ls allò que han de ser les bones pràctiques agrícoles i convèncer-los que és el necessari". Per altra banda, cal adaptar el tros del pagès. Per exemple, no tenir en un mateix magatzem els productes fitosanitaris i els aliments, ja que els productes de cultiu han d'estar adequadament apartats, tots els productes que s'utilitzen han de tenir els respectius fulls de seguretat, utilitzar fungicides diferenciats per cada producte
Les instal·lacions de la Cooperativa també han de complir unes exigències específiques. Per exemple, tenir molt delimitades les zones per on circula la maquinària que transporta aliments, controlar l'accés a les instal·lacions, vestuari adequat per manipular els aliments, no es pot anar maquillat o portar joies, etcètera.
Per rebre el certificat cal passar l'auditoria. Un cop aconseguit, s'ha de renovar anualment. Els inspectors analitzen detalladament si l'empresa compleix tots els requisits necessaris per rebre l'Eurepgap. Respectant tot aquest procés, el consumidor rep un producte final que des del seu inici ha rebut bones pràctiques agrícoles, respectant al mateix temps el medi ambient.
En un futur, segons Lluís Abella, està previst aconseguir el certificat per a altres productes "ara la Cooperativa ja està preparada, només cal preparar el pagès. Si podem, ho farem amb el préssec, tot i que és més complicat, ja que a Cambrils tenim 150 productors de préssec".
Altres notícies del 20 de març de 2006:
- Les obres del carrer de les Creus provoquen de nou una fuita de gas
- S'inaugura a la Sala Àmbits l'exposició fotogràfica "Visions Locals 05"
- Finalitza el Festival Europeu de Curtmetratges de Reus
- Empat del Cambrils amb el Sitges i victòria de l'Oleastrum davant el Reddis