Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

El CAT cedeix el polvorí de Letícia a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per fer-hi activitats socioculturals

Per Redacció

Moment de la signatura del conveni entre el CAT i l'ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

El president del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), Antoni Huber, i l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, han signat un conveni pel qual el CAT cedeix a l’Ajuntament del municipi l’ús de part de la finca on està ubicat el polvorí de Letícia, un indret de la Guerra Civil declarat Bé Cultural d’Interès Local. El CAT, que mantindrà la propietat de la finca, ha decidit fer aquesta cessió per tal que l’Ajuntament pugui realitzar actuacions socioculturals amb l’objectiu de difondre i preservar el patrimoni històric i cultural del poble.

El polvorí de Letícia del Pla de l’Albercoquer esdevindrà així el punt neuràlgic del projecte "El Coll de Balaguer: La fortalesa invisible", una visita per les fortificacions de les línies defensives de la Guerra Civil desplegades al Coll de Balaguer. Aquestes fortificacions s’han pogut recuperar gràcies al treball de l’expert en història local, Alfons Tejero, i de totes aquelles persones que, de forma voluntària, han col·laborat amb ell per identificar i posar en valor un patrimoni que ha estat ocult durant molt de temps.

Precisament, a partir del treball de l’Alfons Tejero i d’altres membres del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI), el Grup de Recerca i Investigació d’Espais de la Guerra Civil (GRIEGC) va elaborar l’any passat, per encàrrec de l’Ajuntament, el Pla especial de protecció de les restes de la posició defensiva republicana al Coll de Balaguer. Sobre la base d’aquest estudi, que conté un inventari de tots aquells elements que van ser construïts en aquest sector per a la defensa del territori (trinxeres, búnquers, nius de metralladors, bateries de costa, polvorins, refugis, etc) i de les peces i elements preexistents que configuraven el camp de batalla que van ser aprofitats o gestionats pel bàndol republicà (masos, xarxes viàries, etc.), l’empresa STOA ha redactat el Pla director d’interpretació, senyalització i gestió de les fortificacions de la Guerra Civil. Entre les propostes d’itineraris a realitzar n’hi ha diversos de caràcter general, oberts a tot tipus de públic, i d’altres de caràcter educatiu, centrats en visites escolars, de primària, secundària, batxillerat i de recerca.

L’empresa encarregada d’idear i elaborar el material didàctic per dur a terme aquesta activitat sociocultural és STOA, a la qual el CAT ha encomanat l’elaboració de les diverses propostes d’itineraris educatius, així com també els panells informatius, el material gràfic i didàctic, el desenvolupament d’una pàgina web (HYPERLINK "http://www.fortalesainvisible.org"www.fortalesainvisible.org) així com una petita esplanada amb una pèrgola de fusta i bancs per fer les explicacions inicials de les diferents visites previstes.

El polvorí, situat al tram de canonada alternativa del CAT al túnel del Coll de Balaguer

El Consorci va adquirir aquesta finca per realitzar les obres de construcció d’una variant de traçat alternatiu a la conducció principal del tram de túnel del Coll de Balaguer. El projecte contempla la construcció d’un dipòsit regulador ubicat a la finca on es troba el polvorí i les conduccions del bypass per permetre continuar garantint el subministrament d’aigua en cas de reparacions al tram del túnel. Les obres van finalitzar el passat desembre.  

Concretament, el polvorí de Leticia del Pla de l’Albercoquer, en el qual el CAT ha procedit a una neteja i adequació de l’entorn, està excavat a una roca propera al nou dipòsit regulador d’aigües. Amb la cessió d’aquesta part de la finca es demostra la gran importància que tant el CAT com l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant atorguen a les restes històriques de la Guerra Civil existents a l’entorn del Coll de Balaguer, les quals estan en procés de catalogació i protecció per la seva divulgació tant cultural com turística.

Imatge del recorregut

Comenta aquest article