Informació general

El rescat de banyistes i les cures de picades encapçalen el rànquing d'actuacions dels socorristes

Per Judit Pinazo



Dos socorristes de l'empresa Sport&Salvament fent un servei de cadira amfíbia, ahir a la platja del Regueral
El passat 1 de juny va entrar en funcionament el nou servei de vigilància i socorrisme a les platges de Cambrils, enguany a càrrec de l'empresa Sport&Salvament, després que durant 17 anys el servei anés a càrrec de Creu Roja.

Després de poc més de dos mesos de funcionament del servei a les platges de Cambrils l'empresa fa un bon balanç de la temporada que de moment ha estat força tranquil·la i amb pocs incidents destacables. Pel Coordinador General de Platges de Sport&Salvament -Horacio Leguizamón- "totes les actuacions que hem tingut són les que es tenen habitualment a les platges i estem contents de com està funcionant".

En aquests dos mesos s'han realitzat un total de 13 rescats, que segons Leguizamón, són molt pocs, tenint en compte que Cambrils té 9 quilòmetres de platges. Leguizamón va destacar també que un dels aspectes que ha ajudat a que hi hagin hagut poques incidències importants és que en els últims dos mesos no s'ha posat la bandera vermella cap dia. En cas que algun dia l'estat de l'aigua i les platges obligués a posar-la, Leguizamón comentava que no es permetria el bany a cap ciutadà "en casos així, es treballa conjuntament amb la Policia Local, amb la que tenim una excel·lent relació, ja que evitar que la gent entri a l'aigua és sempre complicat".

La plantilla de socorristes s'ha anat ampliant al llarg de la temporada. El dia 1 de juny van començar amb 16 socorristes i actualment en són 26. La plantilla anirà disminuïnt a partir del 20 d'agost i el servei de vigilància i salvament a les platges finalitzarà el 30 de setembre.

Meduses, peixos aranya i eriçons

Un estiu més les atencions en els punts de vigilància i salvament de les platges tenen com a protagonistes a les meduses, els peixos aranya i els eriçons, comuns a totes les platges. En una jornada laboral els socorristes atenen una mitja de 10 picades "però tenint en compte la plaga de meduses que han viscut algunes platges del país que fins i tot han obligat a tancar-les, això no és res" explicava ahir Horacio Leguizamón. Per altra banda també han atès fractures i casos més complicats com els d'aturada cardíaca.

Per tal d'atendre correctament aquests tipus de casos els 26 socorristes d'Sport&Salvament es reuneixen cada dilluns, dimecres i divendres a l'estació coordinadora, situada a la platja del Regueral, per entrenar-se a nivell físic però també per refrescar els coneixements tècnics. Segons Leguizamón aquestes trobades també serveixen per posar en comú les experiències i particularitats de cada punt de salvament.

Tots els punts de vigilància de les platges de Cambrils compten amb el material necessari per curar aquest tipus de picades i per realitzar cures de petites ferides, segons Leguizamón "per donar una resposta ràpida al banyista". Quan el problema és una mica més greu es deriva als punts més grans i més ben preparats, que són els de Vilafortuny, la platja del Cavet, la platja del Regueral i un a la zona de Ponent. Els mapes del municipi també són habituals en els punts de vigilància i és que els socorristes sovint desenvolupen també una tasca d'informació turística sobre el municipi, ja que són molts els qui els hi pregunten.

Cadira amfíbia

Un altre dels serveis que ofereix a diari  l'empresa Sport&Salvament és la cadira amfíbia. Segons Leguizamón són moltes les persones que utilitzen aquest servei que ajuda a poder banyar-se a persones amb algun tipus de discapacitat o amb mobilitat reduïda. Un altre dels serveis és el d'acompanyament al bany a persones que tenen dificultats per moure's o caminar, un servei que també té força èxit entre el banyistes més grans. Aquests dos tipus de servei, que es realitzen a la platja del Regueral i a la de Vilafortuny i es pot sol·licitar al centre de coordinació de la platja del Regueral o a través de l'Ajuntament. 


Comenta aquest article