LHavanera fa parada a Cambrils en la seva ruta pel territori català
L'Havanera i l'Antoni visiten als 415 alumnes del CEIP Cambrils |
La ruta del guarà
Després de passar per 36 pobles i ciutats en 15 etapes, lHavanera i lAntoni van arribar al monestir de Montserrat el passat 12 de desembre. Durant la seva expedició han recorregut 326 quilòmetres a peu seguint els senders de gran recorregut GR92 i GR96. Dentre les dificultats del viatge, les poques hores de llum pròpies del mes de desembre i la dificultat dallotjament per a una somera fent una ruta itinerant. Per això, lAntoni es va fer acompanyar del seu pare, que amb una autocaravana seguia la ruta i buscava un lloc on poder passar la nit. A banda dutilitzar un mapa, lAntoni havia marcat prèviament la ruta amb GPS perquè les noves tecnologies no estan renyides amb la tradició i a lhora de caminar procuro no fer ni una passa en va. La valoració de lexperiència és molt positiva però lAntoni reconeix que de tant en tant men trobo algun que sen fot, algun somriure irònic quan a algú se li escapa la paraula burro.
Recuperar la raça
El 1998, amb tan sols 100 exemplars molt vells, la raça del guarà català estava a punt dextingir-se. Va ser llavors quan Esteve Bosch i Pere Coma, dos veterinaris de Banyoles, van fundar lAFRAC (Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana) i van iniciar la recuperació de la raça. El llibre de la raça, que controla la UAB, compta amb 378 exemplars registrats, però per assegurar la supervivència de lespècie caldria arribar als 1.000 exemplars, puntualitza lAntoni. Sha implantat un microxip a cada exemplar per evitar lendogàmia i afavorir la recuperació de la raça, un procés llarg i lent. De moment, cada soci de lAFRAC té lobligacó de fer-se càrrec, com a mínim, dun exemplar per evitar que tots els exemplars estiguin junts i que en cas depidèmia torni a perillar la supervivència de lespècie.§ El ruc català§
El guarà català presenta uns trets físics propis que fan fàcil identificar-lo. És de color fosc, gairebé sempre negre. El voltant dels ulls, la panxa i el morro són de color blanc i tenen les orelles molt grosses i atentes. Cal fixar-se en la gran talla, ja que és el més alt del món, i és molt apreciat per al treball. LAntoni creu que lefecte enganxina ha estat bé perquè quan vaig començar la gent no ho sabia ni pronunciar, tot i això a vegades la gent diu mira quin cavall més gran o mira quina mula i és un ruc català.