Cultura

Ignasi Martí presenta el llibre “Cambrils”

Per Cristina Sierra

Neli Queral, regidora de Cultura, Ignasi Martí i Francesc Roig, director de la col·lecció “La creu de terme” al Baix Camp, en un moment de la presentació del llibre
El dia 10 de desembre va tenir lloc la presentació del llibre Cambrils de l’historiador cambrilenc Ignasi Martí Estrada. Aquest llibre és el número 29 de la col·lecció “La creu de terme” de l’editorial Cossetània, una col·lecció de llibres de síntesi de pobles d’arreu de Catalunya. En l’acte, que es va celebrar al Centre Cultural de Cambrils, va estar acompanyat per la regidora de Cultura, Neli Queral, i per Francesc Roig, director de la col·lecció al Baix Camp. La presentació va començar amb unes paraules de Roig, que va remarcar la importància que té el llibre per a la nostra ciutat i va destacar l’excel·lent tasca de recerca que ha fet l’autor per trobar dades rellevants de Cambrils des de la prehistòria fins a l’època actual.

Per la seva part, la regidora va dir que aquest llibre “s’hauria d’haver fet fa 25 anys”, ja que té molta quantitat d’informació i la seva capacitat didàctica és útil per als col·legis. Neli Queral va fer un repàs de tots els apartats que té el llibre, entre els quals va destacar l’apartat en què l’autor parla del Marquès de Los Vélez, la Guerra Civil i el franquisme, el boom demogràfic dels anys 60 i tot un repàs d’activitats culturals, festes i tradicions, algunes d’elles ja desaparegudes, com el Carnaval, i d’altres que se celebren cada any, com la Festa Major de la Immaculada. Queral va acabar amb paraules d’agraïment a l’Ignasi Martí per aquest llibre.

L’últim a parlar va ser l’autor, que breument va fer un repàs del contingut del llibre i va donar les gràcies per l’ajuda que havia tingut per part d’entitats com Revista Cambrils i l’Ajuntament de Cambrils, i de persones especialitzades en el tema, com l’historiador Josep Salceda. L’Ignasi Martí també va destacar la importància que té el llibre per als cambrilencs i va dir que espera que sigui útil per solucionar dubtes sobre alguns fets i que es pugui utilitzar a les escoles.

§ Breu biografia de l’autor §

Ignasi Martí és un jove cambrilenc llicenciat en Història per la URV. Des de 1998 és redactor de la Revista Cambrils i al llarg d’aquests anys ha elaborat reportatges sobre la ciutat de Cambrils. Precisament un d’ells, “Elits i control social al Cambrils de la Restauració” li ha servit per rebre la V Beca de Recerca “Vila de Cambrils” que atorga l’Ajuntament. L’Ignasi també ha col·laborat en altres mitjans de comunicació, com El Punt o Ràdio Cambrils i actualment és professor en un institut.

§ "Cambrils"§

El llibre, que l’autor dedica als seus avis, està estructurat en cinc parts. La primera part és el medi físic i s’hi ha de destacar l’apartat d’hidrologia, que parla de les rierades que hi ha hagut a Cambrils. La segona part fa referència a la història, que engloba des de la prehistòria fins a la Transició i la Democràcia. Possiblement el capítol que fa més impressió és “El setge de 1640”, en què descriu com el Marquès de Los Vélez va fer degollar una part dels pagesos que vivien a Cambrils. Per rememorar aquest fet, la colla gegantera Tota l’Endenga va fer una parella de gegants, l’Ermengol i la Magdalena, que representen dos defensors del setge i els acompanya un cavaller manotes que representa el Marquès de Los Vélez per fer-ne escarni. El tercer apartat del llibre és la població, en què l’autor fa un interessant estudi del creixement demogràfic que ha tingut Cambrils aquestes últimes dècades. El quart apartat fa referència a totes les activitats econòmiques de Cambrils, en què l’autor parla sobre la pesca i la producció agrícola. L’últim apartat és el de l’empremta cultural. En aquesta secció trobem cinc subapartats. El primer parla de les entitats cambrilenques; el segon apartat és una anàlisi arquitectònica dels diferents monuments de Cambrils, com el Parc Samà, la torre del Port o el Pòsit. El tercer fa referència a la pintura i l’escultura; el quart a festes i tradicions, en què parla de les festes d’abans i les que hi ha actualment, i, per acabar, fa esment de cinc fills il·lustres cambrilencs: Antoni de Gimbernat, Francesc Vidal i Barraquer, Joan Borràs Grisola, Andreu Foix i Salvador Gené.

Comenta aquest article