Cultura

Roba Estesa, la lluita feminista a través de la música

Per Júlia Massagué

Roba Estesa en una actuació al Babel Sound, a Hongria

Roba Estesa és un grup de música que va néixer l'any 2011 amb el nom "Ai, Carai!". Dos anys després es van rebatejar amb el de "Roba estesa", van gravar una maqueta i el 2015 van guanyar el concurs "Sons de la Mediterrània", que els ha donat una gran empenta en tots els sentits. Aquest grup del Camp de Tarragona està format per sis noies que fusionen el folk, la rumba, la cançó d'autora i les cançons tradicionals creant un estil que elles mateixes anomenen "folk calentó". Les seves integrants són l'Alba Magriñà, percussionista; l'Anna Sardà, al baix; la Clara Colom, que toca l'acordió diatònic; la Clàudia García-Albea, al violí; la Gemma Polo, que és la cantant, i la Neus Pagès, a la guitarra. Elles es defineixen principalment al voltant de tres eixos, que són: dona, lluita i tradició.  

El premi del concurs "Sons de la Mediterrània" consistia en el finançament per gravar el seu primer disc, "Descalces", que va veure la llum el 17 de maig d'aquest mateix any. La cambrilenca Clara Colom, acordió del grup, explica que el procés de gravació va ser tant ràpid que "no sabies si t'agradava o no ni què estava passant". Malgrat això, el grup valora el treball molt positivament i consideren que "ha arribat molt bé a la gent". "S'acaba el concert i ens sentim còmodes amb el que hem fet, creiem en les cançons que tenim i això és maco", diu Colom. A més, estan molt contentes ja que tenen un any ple de concerts i, per tant, moltes oportunitats per portar les seves cançons arreu de Catalunya.

"Descalces"

Després de gravar el seu primer disc "Descalces", el grup va experimentar un gran canvi. Neus Pagès, guitarrista del grup, diu que "ara veiem gent baix l'escenari més enllà d'amics sabent-se les cançons, estem molt contentes de la rebuda que ha tingut el disc". Segons la Clara, aquest premi es podia encarar de moltes maneres; "nosaltres vam saber aprofitar la oportunitat que ens donaven i hem treballat molt". La Neus afegeix que "des d'aleshores encara no hem descansat i a l'agost tenim concerts tots els caps de setmana, però estem molt motivades i entre nosaltres hi ha bon rotllo".

A mitjans d'aquest passat mes de juliol el grup ha fet els seus primers dos concerts internacionals a Hongria. Van actuar al Babel Sound i a la sala de concerts ELLÁTÓház, a Budapest. La Neus expressa que "marxar lluny de casa era un repte i una oportunitat". Per la seva banda, la Clara diu que es va sorprendre ja que "veus que la lletra al final és el de menys, perquè hi havia un munt de gent ballant i passant-ho bé que no tenia ni idea del que estàvem dient, realment era la nostra música el que els atreia".
A curt termini pretenen acabar aquesta gira i no deixar de crear cançons, així com reformar el directe durant l'hivern. A partir d'aquí, tenen la intenció de treure un nou CD el 8 de març del 2018, coincidint amb el dia de la dona.

La campanya #masclistesnosoubenvinguts

Roba Estesa acumula ja diverses actuacions en festivals de renom com la Lali Jove, la Flama de Sabadell o el Rebrot, que els han aportat moltes experiències positives, però també negatives. En l'oci nocturn, les dones viuen agressions masclistes tant a baix com al damunt dels escenaris. La Clara Colom diu que no s'esperaven per res rebre crits de menyspreu per part d'algun individu del públic; "ens ha passat ja tres vegades i, igual que la primera, no saps com reaccionar". Arran d'aquesta situació van començar la campanya #masclistesnosoubenvinguts junt amb el Festival La Flama Sabadell, el primer escenari on els va passar. La iniciativa, que va tenir força repercussió i on s'hi van adherir diversos grups musicals, consistia en fer-se una fotografia amb el cartell de la campanya i compartir-la a les xarxes socials. Després del festival Lali Jove, on van tornar a viure aquesta situació, també van publicar un manifest.

La guitarrista del grup, Neus Pagès, considera que "en el moment que som un grup de sis noies que ens declarem feministes i que a més portem aquesta temàtica a les lletres i en l'espectacle, hi ha  algun home que ha de donar-hi resposta per no sentir-se atacat ell". La Clara apunta que "hi ha hagut gent que ens ha dit que utilitzem el feminisme per potenciar el nostre producte musical perquè dóna màrqueting, però si ens coneixes sabràs que no és per res així; les sis venim de llocs on fa temps que treballàvem aquesta temàtica, no és una cosa que ens hagi vingut de nou amb Roba Estesa perquè ja formava part de nosaltres". "Són temes que ja portàvem a dins i que ara explotem i compartim amb la música perquè és el que sabem fer"; "i perquè podem", afegeix la Neus. Per a les seves integrants, Roba Estesa va més enllà d'un hobbie, també és una eina reivindicativa. Segons la Clara, "en el moment que estàs dalt d'un escenari i tens un micro, tens l'oportunitat de fer arribar el teu missatge a molta gent i que se t'escolti".

Comenta aquest article