Informació general

La pedregada del passat 15 d'agost va afectar unes 410 hectàrees d'oliveres, cítrics i horta a Cambrils

Per Judit Pinazo



Aspecte que oferia una parada de síndries el passat divendres, després de la pedregada del 15 d'agost
La pedregada que va caure el passat dimarts 15 d'agost ha afectat considerablement la collita d'olives i verdures de pagesos de Cambrils. I és que la pedra que va caure durant poc més de mitja hora va afectar, segons dades facilitades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat (DARP) unes 410 hectàrees d'olivera, cítrics i horta. Cambrils ha estat un dels municipis més afectats del Baix Camp, per davant d'altres poblacions com Mont-roig del Camp –amb 360 hectàrees d'olivera, fruiters i garrofers afectades– o Pratdip –amb 80 hectàrees d'avellaners malmesos–.

Una de les zones on més va afectar la pedregada al municipi va ser els terrenys que van des del torrent del Gener fins a la riera de Riudecanyes, situats sota de l'autopista AP-7,  a tocar del terme municipal de Mont-roig del Camp.

Olives, verdures i fruites

Un dels pagesos afectats per la pedregada, Jaume Solana, explicava en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que el 70% de la collita d'olives d'enguany, que representen aproximadament uns 800 olivers, l'ha perduda a causa de la pedregada, la qual cosa econòmicament representa més de 6.000 euros en pèrdues. I és que Solana afirma que el tamany de la pedra que va caure hi va tenir molt a veure, ja que algunes d'elles "no eren com una pilota de golf, però gairebé...". Segons explicava Solana, ara feia més de sis anys que els pagesos del municipi no es veien afectats per una pedregada d'aquestes característiques. L'última, segons Solana, que es va produir el 17 d'octubre del 1999, va ser molt més forta que la del passat 15 d'agost i ell hi va perdre la collita d'unes 8.000 tomaqueres.

Després de la pedregada, Jaume Solana podrà aprofitar només un 30% de la collita d'olives, que tenia previst recollir pels voltants del mes de desembre. De moment, però, encara ha d'avaluar les pèrdues, i és que a causa de la pedregada van caure moltes olives a terra, però també són moltes les que han quedat malmeses encara a l'arbre i que segons Solana no es podran aprofitar.

Les verdures i la fruita, tot i que menys, també s'han vist afectades per la pedregada del passat 15 d'agost. Un exemple són les collites de síndries, que es van veure força afectades.

Assegurar collites

Per tal d'evitar grans pèrdues econòmiques en casos com aquests el DARP vol insistir en la seva política de foment de l'ús de les assegurances agràries com a instrument de cobertura davant d'adversitat meteorològiques com les del passat 15 d'agost. En aquest sentit el DARP ofereix diverses línies de subvencions per a la contractació d'aquests tipus de pòlisses.

Aquí al municipi, segons la Cooperativa Agrícola de Cambrils, són una minoria els pagesos que asseguren les collites, uns 25 de 300 que n'hi ha. Tot i això, Solana explicava que a vegades és complicat trobar un equilibri entre el que avaluen els asseguradors i les pèrdues que ha calculat el pagès afectat, "les asseguradores mai t'arriben a compensar el que s'ha perdut". I és que segons Solana només es valora l'oliva que està a terra, la que està dalt de l'arbre picada no". Si plou, l'aigua s'endú les olives que hi ha a terra i se'n valoren moltes menys de les que realment s'han perdut".




Comenta aquest article