Informació general

Un vessament de petroli va amenaçar el litoral cambrilenc

Per Lluís Rovira i Barenys

Una fuita de petroli provinent de la plataforma Actínia de Repsol va provocar l'alarma a les poblacions costaneres de la Costa Daurada, el passat 11 de març. Aquesta plataforma es troba a unes 30 milles de la costa i està a prop de la plataforma Casablanca. Sembla ser que per una errada en el sistema de decantació es va produir la fuita d'una important quantitat de cru que va formar una gran taca d'entre 6 i 9 quilòmetres de llarg i d'uns 30 metres d'amplada. El fet més greu és que Repsol no havia comunicat aquest vessament de cru al mar. La detecció es va fer quan l'embarcació de Salvament Marítim, mentre feia un servei de vigilància, va veure dos remolcadors de Repsol que treballaven per diluir la taca de cru que s'havia format. Segons fonts de Salvament Marítim, en cap moment es va poder apreciar una taca compacta sinó que estava molt fragmentada. Com a conseqüència d'aquests fets Capitania Marítima va obrir un expedient informatiu per investigar les causes i depurar responsabilitats. Un cop la nostra població va tenir notificació d'aquest vessament es va activar un dispositiu d'emergència per prevenir la neteja de les platges.

Dos pegats

L'endemà de l'abocament, les fonts de Salvament Marítim parlaven de dos grans pegats de petroli, l'un de 100 metres de diàmetre i l'altre de 150 metres que estaven situats a uns 18 quilòmetres de la costa que van ser dispersats a primera hora de la tarda. Salvament Marítim va seguir controlant la zona per observar qualsevol altre incidència relacionada amb l'abocament.

§ Una taca d'origen desconegut arriba a la platja de Vilafortuny§

A la foto, imatge de la platja de Vilafortuny
El mateix dimarts 12 de març una taca que feia més d'un quilòmetre va arribar fins a la platja de Vilafortuny. La taca tenia un aspecte espumós i en un principi es va atribuir a la possible neteja d'un buc. Un cop es va tenir notícia d'aquest abocament es va posar en marxa un dispositiu de neteja que va consistir en eliminar la brutícia del mar amb una embarcació pelícan mentre que unes màquines retiraven la substància dipositada a la sorra de la platja. L'Ajuntament va fer prendre mostra d'aquesta substància al mateix temps que va denunciar el fet i va demanar a Capitania Marítima que investigués la procedència de l'abocament.

Comenta aquest article