Informació general

El sector de l'arrossegament del port de Cambrils farà una miniveda per Nadal

Per Judit Pinazo



Imatge de la reunió del passat dilluns a l'Ampolla
El passat dilluns 21 d'agost el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca –Jordi William Carnes– es va reunir a l'Ampolla amb diferents representants del sector de la pesca de les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre. En la reunió es va parlar de la situació que viu el sector pesquer, de la possibilitat d'ampliar a un mes més la veda i es va plantejar la possibilitat de fer una parada opcional per les festes de Nadal.

La Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Tarragona va arribar a l'acord que les embarcacions que ho vulguin puguin fer una parada per les festes de Nadal. El secretari de la Confraria de Pescadors de Cambrils –Xavier Domènech–, que va ser qui va assistir a la reunió de dilluns en representació del port de Cambrils, explicava en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que l'època nadalenca no és molt bona per pescar "el peix bo va molt car perquè se n'agafa molt poc i la resta de peix va molt barat". Domènech comentava també que tal i com cauen els dies de festa per Nadal a vegades resulta poc productiu sortir a la mar. Enguany, segons Domènech, deixant de pescar sis dies es pot fer una miniveda d'entre 15 i 17 dies. Probablement el descans es realitzarà entre el 23 de desembre i el 8 de gener, tot i que encara està per definir. La proposta, segons Domènech, es va dur a votació i va obtenir una resposta unànime per part del sector de l'arrossegament del port de Cambrils.

Ampliar la veda

L'ampliació d'un mes més de la veda va ser un altre dels temes que es van tractar en la reunió. I és que s'havia contemplat la possibilitat que durant el mes de setembre fessin veda els ports de l'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Cambrils i Tarragona, i el mes d'octubre els de Sant Carles de la Ràpita i Alcanar. Tot i que va haver-hi alguns ports que hi estaven d'acord, tal com explicava Domènech, finalment es va desestimar la proposta per manca de temps. Aquí a Cambrils, tal i com explicava Domènech, "va haver-hi una mica de divisió d'opinions, però finalment vam decidir que era una mica precipitat i que de cara a l'any que ve es tornarà a estudiar la possibilitat". Segons Domènech, a principis d'any està previst que es faci una reunió per planificar la temporada de l'any vinent i està previst introduir-hi alguna novetat, tot i que encara està pendent de determinar".

El conseller Carnes, segons explicava Domènech, va mostrar la disposicó de la Generalitat per tal de poder realitzar un mes més de veda de cara a la tardor vinent.

Pescaturisme

Un altre dels temes que es va posar damunt de la taula en la reunió del passat dilluns va ser la possibilitat que els ports puguin engegar activitats de pescaturisme. Segons Domènech, el tema encara està molt verd, però la Generalitat ha mostrat el seu interès per donar suport a les possibles propostes. El pescaturisme contempla la possibilitat de poder embarcar turistes a les embarcacions per poder viure una jornada laboral pesquera i conviure amb la tripulació de l'embarcació. Abans de tirar endavant les diferents possibilitats que podria oferir aquest tipus de turisme, s'ha de modificar la llei, perquè actualment, segons Domènech, legalment no es pot fer. Un dels altres passos que s'hauria de donar és adequar les barques per transportar els turistes i incorporar noves mesures de seguretat. També s'hauria d'estudiar com es gestionaria aquest servei, si des de les mateixes embarcacions o bé des de les confraries de pescadors de cada municipi. Xavier Domènech comentava que la possibilitat de posar en marxa aquest tipus de turisme té una bona acollida entre els pescadors del port, tot i que, evidentment, serà una opció lliure de cada embarcació.

Comenta aquest article