Informació general

La recollida diària de les escombraries s'inicia una hora i mitja més tard que l'any passat per evitar problemes circulatoris

Per Lluís Rovira i Barenys



Buidatge d'un contenidor de la fracció orgànica al barri de l'Eixample Platja
El canvi d’horari que s’ha implantat en el servei de recollida diària de les escombraries, aquest estiu, ha suposat un important estalvi de problemes. L’any passat, primer any que Secomsa s’havia fet càrrec d’aquest servei, la recollida pel nucli urbà s’iniciava a dos quarts de 10 de la nit. Enguany, des del passat 1 de juliol, la recollida d’escombraries comença a les 11 de la nit. Aquesta variació horària d’una hora i mitja ha suposat que els camions de la recollida d’escombraries es trobin menys trànsit i menys cotxes aparcats indegudament al costat dels contenidors.

El regidor de Serveis, Joan Pau Casquero, assegura que aquest canvi d’horari ha estat absolutament necessari, ja que, segons ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital, “l’any passat ens trobàvem cada dia amb quatre o cinc cotxes que ens destorbaven les maniobres de buidatge dels contenidors. Des que enguany hem començat a aquesta hora, gairebé no ens hem trobat amb cap problema. La recollida de les escombraries es comença a fer a la zona de la Vila i quan s’arriba a la zona més concorreguda, que és el Port, ja és força tard i hi ha més tranquil·litat. La recollida de les escombraries s’acaba al voltant de les 4 de la matinada. Si hi ha problemes o és cap de setmana s’acaba més tard”. Abans de fer la recollida a la zona del Port els operaris fan una petita aturada per menjar-se l’entrepà i, de pas, fer una mica de temps abans d’entrar a la zona més conflictiva. El darrer carregament de fracció orgànica es fa al moll de pesca per buidar, els dies laborables, els contenidors amb el peix que els pescadors han rebutjat.

Recollides diàries

Ara per ara hi ha 68 bateries de contenidors soterrats a Cambrils que es troben distribuïdes pel nucli urbà. A les urbanitzacions encara hi ha els contenidors en superfície i es fa la recollida amb uns camions diferents. Les recollides de la fracció orgànica, dels envasos, del paper i cartró, i del rebuig són diàries, la recollida de vidre, no.

A més, de divendres a diumenge, es fa una segona recollida de la fracció orgànica per la zona del Port a partir de les 5 de la tarda, “l’any passat aquesta recollida de la tarda la fèiem a partir de les 3 i no arreplegàvem tanta quantitat d’escombraries. Enguany ho hem retardat un parell d’hores i s’hi ha notat”. Cada dia es recullen al voltant de 15 tones de fracció orgànica que es porten a la planta de compostatge de Botarell. El cartró es porta a una empresa de Vilallonga del Camp, el vidre a una de Montblanc, i els envasos a una de Reus. D’altra banda, la fracció de residus es porta a la incineradora de Sirusa, a Constantí. Casquero explica que si es porta un camió d’orgànica en males condicions, és a dir, que no s’ha fet la tria correctament, no el deixen entrar a la planta de compostatge i s’ha de portar a la incineradora. Als altres llocs on es porten la resta de fraccions també revisen la càrrega del camió abans d’entrar, “fins ara no se n’ha hagut de tornar cap camió”, explica el regidor de Serveis.


Més de 630.000 quilos d’escombraries a la setmana

Segons les dades facilitades per Secomsa, el volum d’escombraries recollit a Cambrils en una setmana d’aquest passat mes de juliol ha estat de 634.740 quilos. D’aquest total, 101.920 quilos corresponen a la fracció orgànica, 40.220 al paper i cartró, 31.400 als envasos, 7.600 al vidre i 453.600 a la fracció del rebuig.

El regidor de Serveis valora positivament l’esforç de la població pel que fa al fraccionament de les escombraries, “agraïm la col·laboració de la gent de Cambrils, que ha sigut boníssima, i gràcies a això obtenim uns resultats molt bons. El que passa és que hi ha un 5 o 6% del total de la població amb els quals no hi ha manera i fan malbé l’esforç de la resta”.

Comenta aquest article