Informació general

Mor Anton Cañellas, síndic de greuges entre els anys 1993 i 2004

Per Redacció



Anton Cañellas en un moment de la lectura del pregó de la Fira de Cambrils de l'any 2002
Anton Cañellas, síndic de greuges entre els anys 1993 i 2004, va morir ahir a Barcelona als 82 anys d'edat. Com a polític, Cañellas va ser diputat del Parlament espanyol en dues ocasions. També va formar part de la delegació de parlamentaris catalans encarregada de negociar i redactar l'Estatut de Catalunya de l'any 1979.

Anton Cañellas tenia ascendència cambrilenca. El seu avi matern era l'hereu d'una de les cases pairals locals més rellevants de finals del segle XIX, cal Bru. Cañellas va ser el pregoner de la Fira de Cambrils de l'any 2002, on va explicar la seva vinculació històrica amb la nostra població. La casa de can Bru va ser, durant la seva infantesa, el seu lloc d'estiueig i segons va explicar ell mateix en el pregó, conservava molts bons records d'aquests estius passats en família, dels banys a la platja de la Llosa o els berenars a la finca familiar del Tancat.

La seva família, la família Cañellas-Balcells, era la propietària de l'antic local de la CEPAL, on actualment hi ha el Centre Cultural i Ocupacional del carrer de Sant Plàcid. El 5 de març de l'any 1996 Anton Cañellas i la seva germana Elvira van signar un conveni amb l'Ajuntament de Cambrils amb el qual cedien gratuïtament més de 70 peces que formaven part del molí d'oli dels germans Balcells, a més d'altres estris agrícoles. Un any més tard el local era venut a l'Ajuntament per construir-hi el Centre Cultural.

Comenta aquest article