Informació general

Francesc Puiggròs: "L'objectiu de l'alimentació funcional és augmentar el nombre de gent que pot estar bé amb l'alimentació en comptes de fàrmacs"

Per Berta Ruiz

El doctor Francesc Puiggròs, acompanyat del director del Museu d'Història, Gerard Martí, ahir al vespre al Centre Cultural

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, una xerrada sobre nutrició organitzada des de l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils conjuntament amb l’Ajuntament de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. En el marc de la 21a Setmana de la Ciència, el doctor en Bioquímica i coordinador científic del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de Reus –Francesc Puiggròs– va oferir la conferència titulada "Aliments per la salut: realitat o estafa". L'acte va ser presentat pel director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí.

Per començar, Puiggròs va fer una breu referència a l'evolució de la nutrició –una ciència molt nova– en els darrers anys, des dels anys 70 fins a l'actualitat. Segons va explicar, als anys 2000, van començar a entrar a Europa aliments per viure millor, l'anomenada alimentació funcional amb els què es dóna una relació directa entre la nutrició i la salut ja que molta gent decideix comprar uns determinats productes en funció d'allò que els aporten al seu benestar. Aquesta relació entre la nutrició i la salut s'industrialitza i comencen a sorgir pastilles de suplements dietètics i complements alimentaris com per exemple l'Omega 3 o la creatina. "Tots aquells aliments que porten un missatge per a la salut segueixen creixent constantment, any rere any, i són un 30% més cars que els aliments homòlegs" va dir Puiggròs. Segons va definir, "els aliments funcionals són aquells amb els què es pot demostrar que exerceixen un benefici a l'organisme, una millora en la salut o que redueixen el risc de patir una patologia".

El doctor Puiggròs va apuntar que, un 20% dels xiquets catalans pateixen sobrepès o obesitat i "només ens tractem quan alguna cosa no funciona, perquè mentrestant podem anar vivint. Cap als 40 o 50 anys, alguna cosa comença a fallar, augmenten les patologies i això suposa un increment de la despesa en salut pública. En aquest punt, els aliments funcionals suposen una raó d'estalvi de despesa sanitària. De fet, l'objectiu de l'alimentació funcional és augmentar el percentatge de gent que pot estar bé amb l'alimentació per sobre d'aquella gent que necessita fàrmacs".

Setmana de la Ciència se celebra a tot Catalunya de l'11 al 20 de novembre

La 21 edició de la Setmana de la Ciència se celebra a tot Catalunya de l’11 al 20 de novembre, coordinada des de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. La programació consta de nombroses activitats de divulgació científica, des de jornades de portes obertes, exposicions i xerrades fins a jocs i tallers científics. Enguany els temes centrals de l’edició són els llegums, amb motiu de la celebració de  l’Any Internacional  dels Llegums;  la cartografia, amb motiu de la celebració de  ’Any Internacional del Mapa; i la relació global/local amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de l’Entesa Mundial.

Comenta aquest article