Informació general

Santiago Vidal: "Avui ens trobem amb un estat espanyol que compta amb un exèrcit no armat que es diu Tribunal Constitucional"

Per Lluís Rovira i Barenys, Josep Maria Ferrando

Un moment dels parlaments a càrrec del jutge Santiago Vidal, acompanyat de l'alcaldessa, Camí Mendoza

La commemoració del Setge d'enguany venia precedida pel rebombori que des de Ciutadans havien organitzat, des de meitats d'aquesta passada setmana, arran del vídeo publicat a youtube sobre la representació del Setge a una classe de l'escola Guillem Fortuny. Aquest rebombori sobre el Setge i la presència del jutge Vidal com a convidat a l'acte van atreure més públic de l'habitual.
A l'hora de la veritat, l'acte va discórrer segons els paràmetres habituals, sense cap incidència especial. El seguici d'entitats i autoritats va arribar a la plaça del Setge on es l'alcaldessa i el jutge Santiago Vidal van fer els seus parlaments. A continuació es va ver l'ofrena floral a càrrec de les dues autoritats i de les pubilles, en representació del poble de Cambrils. Tot seguit va ser el torn de la Coral Verge del Camí que va interpretar unes quantes peces musicals, acabant el seu repertori amb els Segadors. Després d'això, el Ball de Bastons i la colla gegantera Tota l'Endenga van fer les seves actuacions i es va donar per tancat l'acte. Prèviament, el ball de Diables els Cagarrieres havien fet el llançament de carretilles i l'encesa d'una sonora traca.

Camí Mendoza “Cal que els ciutadans i sobre tot els nostres xiquets i xiquetes coneguin aquests fets, que els estudiïn, i en parlin, ja que la història no s’ha d’amagar”

L’alcaldessa, Camí Mendoza, en la seva intervenció va explicar que “aquests fets històrics del nostre poble van ser durant molts anys silenciats, precisament pels descendents d’aquells que els van provocar”.  Va fer referència a la placa commemorativa dels fets: “Aquesta placa va ser tapada durant els anys del franquisme i es va netejar fa uns anys per tal que els cambrilencs recordem i tinguem ben presents uns fets cruels i rebutjables ocorreguts a Cambrils. Hi ha gent que ens diu que no cal recordar fets que van passar fa molts anys, que aquests records no porten enlloc i nosaltres diem que és clar que sí que cal recordar uns fets que van marcar la nostra història. Cambrils va tardar més de cent anys a recuperar una certa normalitat. L’exercit espanyol va martiritzar la població, els cambrilencs que van pactar la seva rendició van patir la falta de paraula . Els espanyols van imposar la seva justícia que va esdevenir injustícia Tenim presents i amb molt de respecte a Antoni d’Armengol, Jacint Vilosa, Carles Bertrolà i a molts d’altres cambrilencs herois i màrtirs d’un fets que mai hem d’oblidar”.

També va remarcar que “cal que els ciutadans i sobre tot els nostres xiquets i xiquetes coneguin aquests fets, que els estudïin, i en parlin, ja que la història no s’ha d’amagar, i avui després de tres-cents setanta sis anys dels tristos fets de Cambrils ens trobem un altre cop amb el menyspreu i la imposició d’allò que no volem. No podem fiar-nos d’aquells que ens volen sotmesos i nosaltres sabem el que volem, un nou país”


Santiago Vidal “La violència judicial és avui per avui la única resposta de l’estat espanyol a les legítimes aspiracions de poble de Catalunya”

El jutge Santiago Vidal, professor de dret penal i criminologia i actual senador a Madrid i apartat de la carrera judicial per la seva participació en la redacció d'un esborrany de la futura constitució catalana , va fer un discurs marcadament polític al voltant de la situació que es viu actualment a Catalunya. Vidal va dir que a diferència del 1640, “avui cap força militar ni judicial pot anorrear la voluntat de la gent, sobretot quan es tracta de fer una cosa tan important com construir el nostre futur. Si tots junts així ho volem Catalunya recuperarà l’any vinent la seva llibertat perduda, ja no haurem de parlar de derrotes, sinó de victòries”
Vidal va dir que “la història de Catalunya està plena de dates que no cal oblidar mai, 1640, 1714, 1939, dissortadament avui en ple segle XXI també recordarem aquesta setmana perquè com sabeu el proper 16 de desembre la presidenta del parlament haurà de comparèixer davant dels tribunals de la justícia espanyola. Aquest exemple flagrant és l’exemple d’un altre tipus de violència. Afortunadament estem dintre de la unió europea i la violència militar ja no es pot exercir, com per dissort algú dels que governen a Madrid encara en voldria fer us. Però la violència judicial és avui per avui la única resposta de l’estat espanyol a les legítimes aspiracions de poble de Catalunya. Volem fer un estat nou, volem tenir una república independent i això sembla ser que no és legítim a l’Espanya del segle XXI. Malauradament ens trobem amb un estat espanyol que compta amb un exèrcit no armat, i jo com a jutge sé molt bé del que parlo, que es diu Tribunal Constitucional”. En aquest sentit, el jutge Vidal va explicar que només 5 de les 12 persones que formen el Tribunal Constitucional són jutges. Els altres 7, directament són polítics pertanyents als dos partits majoritaris a l'estat espanyol.

Santiago Vidal també va dir que “s’ha d’obeir la llei quan és justa, però quan les lleis són injustes el que s’ha de ver és canviar-les i per això hi ha els mecanismes democràtics per fer-ho, i aquest mecanisme avui no és cap altre que exercir el dret a votar. Aquests darrers anys els catalans ens hem aixecat dempeus per tal de defensar el nostre dret a viure amb dignitat. Hem de recordar la data del 6 d’octubre d’enguany, que serà cabdal per aquest proper any 2017, és la data en que el parlament de Catalunya va aprovar per una majoria qualificada la declaració que aprovava el full de ruta i que permetrà al president de la Generalitat convocar el proper més de juny, a molt tardar el juliol, un referèndum que tots sabem ja que es farà el mes de setembre del 2017. És la primera vegada que el parlament té un poder legislatiu independentista, un poder executiu independentista i ens falta per ser un estat un poder judicial independent, imparcial i objectiu. Els record del Setge de Cambrils ens ha de servir com exemple de coratge, de resistència i de dignitat d’un poble que només reclama ser allò que vulgueu. Avui algunes paraules des de Madrid ens comencen a parlar de diàleg, ja era hora, ens trobaran amb la mà estesa, perquè mai hem renunciat al diàleg i a la negociació, ara bé amb la mateixa fermesa que dic això, també us dic que si no passen de les paraules als fets difícilment trobarem una solució al conflicte que avui en dia enfronta a Catalunya i Espanya".

El jutge Vidal va continuar dient que "però hem aprés una cosa i a Cambrils ho sabeu bé, que de les paraules i les promeses no te’n pots fiar. Avui cap força militar ni judicial pot anorrear la voluntat de la gent, sobretot quan es tracta de fer una cosa tan important com construir el nostre futur. Si el rei Felip VI no respecta la voluntat lliure, democràtica i pacífica dels catalans, haurà de veure com perd irrevocablement una part del seu reialme, perquè hi ha 7,5 milions de ciutadans de la península ibèrica que ja no volem continuar sent súbdits, volem ser una cosa tan senzilla i tan important com ser ciutadans." Vidal va acabar la seva intervenció dient que "els catalans no volem solucionar els problemes a través de la violència, sinó de la paraula que és com ho fan les nacions civilitzades. Si tots junts així ho volem Catalunya recuperarà l’any vinent la seva llibertat perduda, ja no haurem de parlar de derrotes, sinó de victòries”.


Comenta aquest article