Teresa Mariné presenta el llibre "Rosa Virgili, de Mont-roig a Castellar per amor"
![]() |
Un moment de la presentació del llibre, ahir al vespre, amb Teresa Mariné, Lluís Abella i Lluís Álvarez |
El Centre Cultural acollia, ahir al vespre, la presentació del llibre titulat "Rosa Virgili, de Mont-roig a Castellar per amor" de Teresa Mariné. L'acte va comptar amb la presència del regidor de Cultura Lluís Abella i de l'editor Lluís Álvarez que va ser l'encarregat d'obrir l'acte. Segons va explicar Álvarez, el llibre és un recull que plasma de forma ordenada, estructurada i cronològica més de 16 hores de gravacions amb la protagonista de la història, la Rosa Virgili, una mont-rogenca que va tenir un fill a la maternitat d'Elna (situada al Rosselló) que va ser refugi de moltes dones exiliades de la Guerra Civil. Tal com va comentar Álvarez, "és una obra que deixa per escrit una petita història que molts homes i dones van patir durant una època. Uns 80 anys de la nostra història. És important recuperar la memòria històrica perquè com deia Bertolt Brecht: 'El poble que no cuida la seva història està condemnat a repetir-la'".
A continuació, el regidor de Cultura Lluís Abella va presentar breument l'autora del text, Teresa Mariné, a qui va definir com amiga i com a escriptora novell. Nascuda a Barcelona, cap als anys 80 va arribar al Baix Camp, primer a Cambrils i després a Mont-roig. De professió ceramista ha format part de diferents col·lectius artístics i de voluntariat com els Amics de la Gent Gran de Cambrils, així com sent membre fundadora de l'Aula de Gent Gran de la URV a Cambrils.
Després va ser el torn de la Teresa Mariné que va explicar l'origen d'aquest projecte que finalment s'ha plasmat en un llibre. Tal com va comentar, "tota aquesta història comença en una conferència sobre la maternitat d'Elna que Isabel Miró va impartir en una sessió de l'Aula de Gent Gran de Cambrils, el maig de 2014. Aquell dia va explicar que es tenia coneixement d'una dona nascuda a Mont-roig, la Rosa Virgili, que havia tingut un fill en aquella maternitat. En aquell moment se'm va encendre alguna cosa a dins i va em va sorgir la necessitat de saber qui era Rosa Virgili". De fet, segons va explicar Mariné, aquesta motivació va néixer també en record del seu pare, en Josep Mariné, un militant del PSUC que va passar per diversos camps de concentració a França i que va morir malalt de bronquitis en un d'aquests per les pèssimes condicions que va patir.
Teresa Mariné: "És un homenatge a totes les dones"
Arrel d'això, Teresa Mariné va començar a investigar tant a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig com al Centre d'Estudis Montrogencs per esbrinar més informació sobre la vida de la Rosa Virgili. Malgrat no obtenir cap dada, va seguir cercant alguna informació que, finalment, va trobar a internet una referència d'una conferència que Rosa Virgili havia impartit l'any 2012 a Castellar del Vallès. A partir d'aquí va trucar a les residències d'aquell municipi i va localitzar la protagonista amb qui van tenir diferents sessions d'entrevistes i gravacions per conèixer la seva història de vida. Segons va afirmar Mariné, "inicialment la intenció no era fer un llibre sinó recuperar part de la nostra memòria històrica. A més la finalitat de l'obra és fer un homenatge a totes les dones perquè durant la Guerra Civil, els homes anaven al front i penso que potser no s'ha escrit gaire sobre el paper que van tenir les dones que van tirar endavant amb totes les dificultats".
Per acabar, Mariné va dir que és molt important explicar la història a les escoles, la història de Cambrils i del país: "felicito la tasca didàctica de l'Arnau Colom, l'Ignasi Llorens i el Jordi Martí; encoratjo a l'Ajuntament a seguir portant aquest tipus d'activitats a les escoles i dono tot el meu suport al director i professor de l'escola Guillem Fortuny que han estat denunciats. Tots ells són persones que estimen la cultura i el seu poble".