El cambrilenc Alberto Molina guanya el premi Hackaday, dotat amb 150.000 dòlars, pel seu robot Dtto
El jove cambrilenc Alberto Molina, de 22 anys d'edat, ha guanyat el premi Hackaday amb el seu robot Dtto. Aquest prestigiós premi està dotat amb 150.000 dòlars i amb una residència al Laboratori de Disseny Supplyframe, un espai tecnològic únic a Pasadena, (Califòrnia), on podrà desenvolupar i evolucionar el seu prototip. Cal destacar que, en l'edició d'enguany, el concurs va tenir cinc fases prèvies que el cambrilenc va anar superant i en el què s'hi van presentar uns 1.070 projectes d'arreu del món.
Alberto Molina es va titular lany passat del grau dEnginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (GEEIiA) per lEscola Tècnica Superior dEnginyeria de la URV. El seu robot Dtto el va iniciar com a treball de final de grau. Es tracta d'un robot modular auto-reconfigurable dissenyat per a la recerca i rescat i amb múltiples aplicacions. Està construït amb peces realitzades amb una impressora 3D, servomotors i microcontroladors. Els mòduls del robot es poden unir o separar entre ells formant diferents orientacions i, daquesta manera, sadapta a qualsevol terreny. La seva grandària, versatilitat i les formes il·limitades que pot adoptar fa que sigui un company perfecte per a qualsevol operació de recerca i rescat en qualsevol terreny.
"Els usos del robot podrien anar des de feines de reconeixement terrestre fins a l'exploració planetària"
Segons ha explicat Molina a revistacambrils.cat, "la idea d'aquest tipus de robots surt al Japó fa gairebé 20 anys, i serveix com a inspiració per aquest projecte. Els seus usos podrien anar des de feines de reconeixement terrestre fins a l'exploració planetària. Una de les coses més importants d'aquest projecte és que, qualsevol persona del món pot accedir als plànols de disseny del robot i al seu codi, i pot replicar el robot (l'anomenada llicència Creative Commons Share Alike). Aquesta manera de compartir la informació permet que el projecte evolucioni i la gent pugui investigar a partir d'ell. Actualment hi ha gent a diversos països com França o Xina, que ja han replicat el robot i treballat sobre ell".
El premi Hackaday el lliuren empreses punteres que cada any destinen un total de 300.000 euros per treure noves idees en el camp de lenginyeria. Sota la idea que "Una idea pot canviar el món", el premi Hackaday reuneix cada any les millors idees tecnològiques i les premia per a què es facin realitat. El jurat del certament està format per 14 experts mundials. El cambrilenc s'ha mostrat molt satisfet de l'obtenció d'aquest premi: "aquest premi és important per a mi perquè representa el reconeixement a un projecte que porto treballant des de l'estiu de 2015. La comunitat de Hackaday té com a objectiu compartir el coneixement, divulgant tota mena de projectes de manera desinteressada i utilitzant llicències d'ús lliure".
Actualment l'Alberto fa pràctiques a una petita empresa d'electrònica que treballa en el camp del sensat de gasos. Tal com ha comentat a revistacambrils.cat, "m'agradaria seguir estudiant per poder dedicar-me al camp de la investigació en robòtica".