Informació general

Es presenta la campanya "Casa Nostra, Casa Vostra" a favor de l'acollida de refugiats

Per Redacció

Presentació de la campanya "Casa nostra, casa vostra" a càrrec de Joan Carles Andreu, Nour Salameh i Joan Fuster

El passat divendres al Centre Cultural va tenir lloc la presentació de la campanya "Casa nostra, casa vostra" a favor de l'acollida de refugiats. L'acte organitzat pel Casal Popular de Cambrils i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cambrils, va copsar l'atenció d'una quarantena de persones. Joan Carles Andreu en nom del Casal Popular, va explicar com aquesta entitat fa un any i mig, es va oferir a l'Ajuntament com a entitat col·laboradora amb l'acollida de refugiats. Andreu va destacar de la diversitat com un enriquiment de la nostra societat i la necessitat de combatre la xenofòbia. Joan Fuster coordinador de la campanya al Camp de Tarragona, va voler deixar clar que ells són gent de la societat civil, on hi ha molts joves que han viscut la dura realitat dels camps de refugiats de Grècia. Segons Fuster l'objectiu de la campanya és sensibilitzar la societat perquè es mobilitzi "els dirigents no estan complint el que van dir que farien" referent al fet que Espanya només ha rebut un miler dels 12.000 refugiats que va prometre que rebria fa dos anys. Joan Fuster va lamentar que les 48.000 signatures recollides fins aquell dia, encara són escasses i cal recollir més prèviament a la manifestació i concert a Barcelona del proper 18 de febrer. L'activista va completar dient que no és una campanya únicament pel que passa a Síria, "actualment hi ha 65 milions de desplaçats al món, si fossin un país, seria el 21è país més poblat del planeta. És vergonyós, no pot ser".

Nour Salameh: "Ens pensàvem que després dels atacs químics de 2013 el món reaccionaria"

Nour Salameh estudiant de doctorat de la Càtedra Unesco de Diàleg Intercultural a la Mediterrània –natural de la ciutat siriana d'Homs–, va arribar a Catalunya el juny de 2016 i es va mostrar molt orgullosa de la solidaritat de la societat catalana. Salameh va explicar que, com a opositora al règim d'Al-Assad, va estar treballant amb consells locals de ciutats rebels a qui el govern els va tallar tots els serveis. Actualment té ordre de recerca del règim i si torna al país és molt probable que desaparegui. Salameh va mostrar nombroses dades dels crims de guerra que fan tots els bàndols ISIS, kurds, Al-Qaeda, però el règim d'Al-Assad és el que amb diferència n'ha provocat més. Va lamentar "veure que actualment l'únic que fa el món és llençar bombes, en comptes de combatre la radicalització" i afegia "ens pensàvem que després dels atacs químics de 2013 el món reaccionaria". Nour Salameh va explicar que va ser amenaçada quan treballava per la Mitja Lluna Roja als camps de refugiats de Turquia, perquè parlava de democràcia. Segons aquesta refugiada siriana, hi ha una aliança entre govern i empreses fabricants d'armes que proven nou armament al seu país.

A preguntes del públic Joan Fuster, va denunciar la militarització del planeta "sense saber-ho, amb un pla de pensions estem finançant aquest tipus d'empreses". Va prendre la paraula una  refugiada siriana amiga de Nour, que fa un any que viu a Tarragona, va dir "ser refugiat no és una opció, no pots elegir". Joan Fuster va demanar que els Ajuntaments pressionin institucions superiors i la Generalitat utilitzi les competències que té. També es va parlar de la realitat del poble sahrauí i certa polèmica amb el suport rus al règim sirià.

Properes activitats del Casal Popular

Tot i no gestionar cap local, l'entitat Casal Popular de Cambrils enguany continua la seva activitat. El proper acte serà la xerrada del fotoperiodista Jordi Borràs el proper dijous 7 de març al Centre Cultural, sota el títol "L'extrema dreta a Catalunya". Posteriorment diumenge 11 de març hi haurà una marxa de dones per la pau que sortirà del Casal d'avis.

Comenta aquest article