Setze persones van perdre la vida a l'AP-7 i set a l'N-340, durant l'any 2016
![]() |
Camió accidentat al marge lateral de l'Ap-7, el maig de 2016 |
Un total de 48 persones van perdre la vida en 34 accidents de trànsit ocorreguts a la xarxa viària de Tarragona durant l'any 2016. Aquesta xifra representa 19 persones menys que l'any anterior, quan van morir 67 persones al conjunt de la xarxa viària tarragonina, la qual cosa representa una reducció del 28,4%. Pel que fa als sinistres mortals, se'n van registrar 34, un 38,2% menys que en 2015, quan n'hi va haver 55. Respecte a l'any anterior, Tarragona és la demarcació catalana que registra un major descens tant de víctimes mortals com d'accidents mortals. A més. durant el 2016 també hi va haver un total de 136 persones ferides greus a Tarragona. Tanmateix, pel que fa a la sinistralitat en carretera a la demarcació, cal destacar que l'any 2016 es va registrar l'accident més greu, des de que el Servei Català de Trànsit té competències, a l'AP-7 a Freginals, amb 13 víctimes mortals i 36 ferits.
16 morts a l'AP-7 i 7 morts a l'N-340
De fet, l'AP-7 és la via a Tarragona que concentra més víctimes mortals, un total de 16 persones mortes, tot i que 13 joves van morir en un únic sinistre a l'alçada del municipi de Freginals. Per contra, destaca el descens considerable de víctimes mortals a l'N-340 respecte 2015, on s'ha passat de 16 a 7 víctimes mortals. A nivell comarcal, al Baix Camp, es van produir 4 víctimes mortals en zones interurbanes durant 2016 i 17 ferits greus en zones interurbanes. En zones urbanes, al Baix Camp va morir una persona, quan l'any anterior en van morir 5.
Per altra banda, la demarcació tarragonina és l'única de Catalunya que no registra vianants morts a les carreteres. Cal destacar la reducció d'aquest tipus de víctimes respecte l'any 2015, quan van morir 5 persones atropellades. També cal remarcar la millora de la sinistralitat en el col·lectiu de motoristes. S'ha registrat un lleuger descens de la xifra de motoristes passant d'11 a 9 i una reducció de 47,7% dels motoristes ferits greus.
Les distraccions al voltant, un dels principals factors
Pel que fa als factors concurrents, les distraccions continuen sent un dels principals factors que estan implicats en la sinistralitat, amb una reducció en relació al 2015 de dos punts i mig (del 31,8% al 28,4%) Amb un pes similar es troba la infracció comesa pel conductor, ciclista i vianant. La conducció sota els efectes de les drogues i lalcohol continuen sent també un dels factors destacats, amb un 5% de positius en controls preventius. Sha de continuar treballant des duna perspectiva policial i de conscienciació sobre lalcohol i les compliment de les normes de trànsit i l'ús dels sistemes de seguretat principalment el cinturó, però també els Sistemes de Retenció Infantil i el casc en motos.
5 víctimes mortals a les vies urbanes
Quant a les víctimes en zona urbana el 2016 es va registrar un total de 5 víctimes mortals a les vies urbanes de Tarragona, 9 persones menys que en 2015, el que representa una reducció del 64,3% i 3 víctimes menys que el 2010 (-37,5%). En aquest sentit convé destacar que Tarragona és la demarcació que ha registrat una major reducció de les víctimes mortals en zona urbana i, juntament amb la de Lleida, és el territori que ha tingut menys víctimes mortals de Catalunya en aquest àmbit.
Totes aquestes dades de sinistralitat a la demarcació van ser presentades, el passat dimarts, per la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech. En la seva compareixença, Domènech va destacar el descens de víctimes mortals i de sinistres mortals i va posar de relleu "el compromís i lobjectiu del Servei Català de Trànsit de continuar treballant per reduir la xifra de víctimes d'accidents de trànsit i anar cap a la visió zero". En relació a lN-340 ha explicat que "la combinació de diferents mesures implantades a lN-340 han fet possible la reducció de la mortalitat en aquesta via passant de 16 víctimes mortals el 2015 a 7 persones mortes el 2016" però ha assegurat que "cal continuar treballant de manera consensuada per trobar una solució definitiva a la sinistralitat greu registrada en aquesta carretera, així com una resolució als problemes de mobilitat". Finalment la directora Doménech va destacar "la necessitat de conscienciar sobre els col·lectius vulnerables com els ciclistes que el 2016 van registrar un petit augment de sinistralitat a Tarragona".
Nou radar a l'A-7
Durant la presentació, Doménech també va anunciat que a partir de dilluns vinent entrarà en funcionament un nou radar de tram a lA-7 a Tarragona. Per últim, el cap de lÀrea Regional de Trànsit al Camp de Tarragona, linspector Antoni Vilafranca, i el cap de lÀrea Regional de Trànsit a Terres de lEbre, el sotsinspector Sergi Saladie, van insistir que "les distraccions al volant són una de les seves principals preocupacions".