Punt i final al Pla de Barris del Barri Antic, deu anys després
![]() |
La comitiva va visitar la recent estrenada Torre del Llimó |
El Comitè de seguiment del Pla de millora del Barri Antic de Cambrils va celebrar, ahir, la setena i última reunió per fer balanç del resultat de les 40 actuacions dutes a terme entre els anys 2006 i el 2015 i aprovar linforme final davaluació del projecte integral 2006-2016. El comitè, celebrat a les dependències de la recent estrenada Torre del Llimó, va comptar amb la intervenció de lalcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el secretari dHabitatge i Millora Urbana del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Carles Sala, i les dues tècniques que han elaborat linforme final davaluació del projecte. També van participar en la reunió altres autoritats dels Departaments de Governació; Treball, Afers Socials i Famílies; i Economia i Hisenda, a més dels regidors de lAjuntament i dels representants de les entitats del barri que formen part del Comitè.
Escola de Negocis a la Torre del Llimó
Linforme inclou un resum del projecte dintervenció integral amb una fitxa de cadascuna de les 40 actuacions, lanàlisi del grau dexecució i limpacte del pla, la valoració dels responsables tècnics i polítics i del Consell del Barri Antic i la percepció veïnal a partir de més de 200 enquestes. Finalment, repassa les oportunitats derivades del Pla de Barris i fa una proposta de continuïtat. Una d'aquestes propostes de continuïtat és la posada en funcionament de la Torre del Llimó que ja està en marxa des de fa unes setmanes com a equipament que promou l'emprenedoria. De fet, actualment ja és la seu del Departament de Promoció Econòmica de l'Ajuntament. Per altra banda, l'Ajuntament i la Universitat Rovira i Virgili (URV) també estan treballant en la creació de lEscola de Negocis en làmbit de la nutrició i la salut.
Una inversió d'11,8 milions d'euros finançats per l'Ajuntament i la Generalitat
Recordem que el projecte integral ha suposat una inversió d11,8 milions deuros, finançats a parts iguals entre lAjuntament i la Generalitat en el marc de la Llei de Barris. Les actuacions es van iniciar lany 2006 en una primera convocatòria que s'havia d'allargar fins l'any 2010. Posteriorment, es va fer una pròrroga per als anys 2011 i 2012 i, més endavant també es van aprovar pròrrogues excepcionals per als anys 2013, 2014 i 2015. Durant aquests 9 anys es van dur a terme una sèrie d'accions com la remodelació i unificació de 17 carrers i places; la promoció de la rehabilitació dedificis; la rehabilitació i recuperació delements de gran valor patrimonial, històric i cultural per a la ciutat com el Forn del Tallero, la Torre del Llimó, el Refugi de la Guerra Civil i el Mercat de la Vila; i la implantació de programes de cohesió social, de dinamització econòmica i comercial i de noves tecnologies.
Camí Mendoza: "Hem d'aprofitar tot aquest valor patrimonial"
En la seva atenció a revistacambrils.cat, l'alcaldessa Camí Mendoza comentava que, "avui fem aquest punt i final del Pla de Barris que es va iniciar al 2006. És un punt i final d'una etapa, però ara comença una altra etapa. El Pla de Barris ha suposat unes millores evidents per al barri, tant a nivell d'infraestructures com de patrimoni. Un patrimoni com pot ser el d'aquest edifici on ens trobem avui, la Torre del Llimó, que ja l'hem posat en funcionament o el d'un altre edifici, el Forn del Tallero que, en la mesura que es pugui treballarem per veure què hi podem encarar. Per tant, hem d'aprofitar tot aquest valor patrimonial que és la història de Cambrils i fer-ho des de la gestió comunitària juntament amb els veïns i les associacions del barri, coordinats des de l'Ajuntament".
Carles Sala: "La Llei de Barris no només pensa en les pedres, sinó que també pensa en qui hi ha de viure-hi"
Per la seva part, el secretari dHabitatge Carles Sala va destacar que, "Cambrils és un municipi que ha executat al 100% les actuacions, i això no és freqüent. La llei de Barris no només està pensada per a fer inversions, sinó que és una llei pensada per 'sacsejar' un entorn concret d'un municipi on hi ha unes dificultats de cohesió social determinades o bé hi ha una situació de degradació urbanística. La Llei de Barris no només pensa en les pedres, sinó que també pensa en qui hi ha de viure-hi". Sala també va manifestar que, "aquesta 'sacsejada', malauradament, ens va agafar en plena crisi. Havia de fer-se en un espai curt de temps, però gairebé en tots els casos ha estat de 10 anys amb aquestes pròrrogues excepcionals. De fet, nosaltres també teníem dificultats per liquidar les subvencions que ens vam comprometre. L'any 2011 va arribar a perillar la Llei de Barris però, prenent consciència de la seva importància per a l'equilibri territorial integració, cohesió, etcètera vam insistir en continuar. Avui en dia encara hi ha més de 80 projectes vius que s'aniran acabant al llarg de 2017 i 2018. Avui tenim la satisfacció que l'Ajuntament de Cambrils hagi executat el Pla de Barris al 100% i, a més, en aquest darrer any, també hem pogut retornar el deute que teníem amb el consistori".
Després de la reunió, els participants van fer un recorregut pel Barri Antic, guiats per larquitecte municipal i el director del Museu dHistòria.
![]() |
Imatge de la reunió del Comitè d'Avaluació i Seguiment del Pla de Barris |
![]() |
Visita pels carrers del Barri Antic |
![]() |
Aspecte actual de les dependències de la Torre del Limó |