Una moció de C's contra l'abús en l'aplicació de l'impost de la plusvàlua és rebutjada pel govern municipal
![]() |
Imatge d'arxiu d'una vista aèria del barri de l'Eixample Platja |
L'impost de plusvàlua municipal va centrar una de les mocions que es van debatre en el ple ordinari d'aquest passat dimarts. El grup polític de Ciutadans va presentar una moció en la que demanava que l'Ajuntament disposés els mitjans materials i humans per a retornar als contribuents els imports provinents de l'impost de plusvàlua en els casos en que no hi ha hagut increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana. Ciutadans basa la seva petició en la recent resolució de 16 de febrer de 2017 del Tribunal Constitucional que regula aquest impost. Segons el portaveu de Ciutadans, Imanol Rico, "una vegada el Tribunal Constitucional declari inconstitucional la normativa de caràcter estatal que preveu la subjecció a l'impost en els casos en què no hi ha hagut objectiva i realment un increment de valor dels terrenys es disposin dels mecanismes per a retornar el que s'hagi cobrat indegudament".
La Plusvàlua Municipal, és a dir limpost sobre lincrement del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), és un impost municipal directe i de caràcter potestatiu, que grava lincrement de valor experimentat pels terrenys de naturalesa urbana al llarg dun període de 20 anys i s'aplica en el moment d'una compravenda o una transmissió per herència. Se suposa que amb el pas dels anys el valor de la propietat augmenta però no sempre és així i menys recentment quan en l'època de la bombolla immobiliària es van arribar a pagar unes quantitats pels habitatges que posteriorment s'han vist reduïdes. Tot i això, es dóna el cas de què s'aplica l'impost de plusvàlua tot i que el valor de la propietat hagi disminuït.
Vots en contra del govern municipal
Els portaveus del PP, David Chatelain, i de l'NMC, Oliver Klein, van manifestar-se a favor de l'enunciat de la moció i van avançar el seu vot a favor. Per part del govern municipal va ser el regidor d'Hisenda, Jaume Gila, qui es va mostrar d'acord en el fons de la moció "però com que els ajuntaments no podem legislar hi votarem en contra". Aquest anunci de posicionar-se en contra de la moció va fer saltar el regidor de l'NMC Santi Gámez que va dir que aquesta era una manera de posicionar-se a favor dels ciutadans. A aquesta afirmació va respondre l'alcaldessa, Camí Mendoza, que va dir que "defensem el ciutadà sempre". El regidor d'Hisenda també va dir que "no estem amb els braços creuats".
Tot i això, les posicions es van mantenir inalterables i la moció no va prosperar ja que va tenir els 11 vots del govern municipal en contra. Hi van votar a favor els quatre grups de l'oposició.