Alumnes cambrilencs de quart de Primària esdevenen "guardians energètics"
![]() |
Imatge d'un dels tallers impartits a l'escola Cambrils |
Un total de 258 alumnes de deu grups de quart de primària de Cambrils treballaran la importància destalviar energia i de reduir-ne el malbaratament gràcies als tallers "Guardians Energètics" de la Diputació de Tarragona, que ha sol·licitat lAjuntament pels centres educatius del municipi. Els tallers, que shan gestionat des de lOficina dInclusió Social, es portaran a terme els dies 7, 8 i 9 de març a les escoles Joan Ardèvol, Cambrils, Guillem Fortuny i al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer.
La Diputació ofereix aquests tallers als centres educatius dels municipis adherits al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel canvi climàtic i es realitza en el marc de la Setmana Europea per a l'Energia Sostenible. En el cas de Cambrils, lactivitat pedagògica semmarca en la línia estratègica deficiència energètica del Pla dAcció per lEnergia Sostenible de lAjuntament de Cambrils.
L'objectiu és aconseguir un canvi d'hàbits energètics en l'àmbit domèstic i convertir els nens i nenes en "guardians energètics" de casa seva i protagonistes del guany econòmic que fan els seus pares en estalviar diners. Per aconseguir-ho, se'ls forma en la importància de fer un ús responsable de l'energia en les accions quotidianes, i se'ls explica les conseqüències que pot tenir el malbaratament d'energia. Amb totes aquestes accions es pretén impulsar un canvi d'actituds i hàbits en els participants respecte del consum d'energia. Gràcies a aquesta activitat, els nens i nenes aprenen com estalviar energia en l'àmbit domèstic, amb els sistemes de climatització i d'il·luminació, i amb els endolls i carregadors, entre d'altres. A més, també se'ls informa de la importància de l'ús de l'energia renovable.
Metodologia dels tallers
La metodologia és una introducció de 10 minuts teòrica i la resta més pràctica i dinàmica per capacitar lalumnat per entendre, opinar i prendre decisions sobre els aspectes de lentorn amb què interacciona. Amb aquest objectiu, es crearà un espai on els alumnes, en petits grups, tindran representades dues opcions duna mateixa situació quotidiana. Tot seguit, hauran didentificar els usos eficients denergia i els que produeixen un malbaratament, i hauran de decidir quina de les dues opcions que sels proposa és la que comporta un estalvi denergia. Per petits grups explicaran el seu cas a la resta de la classe i destacaran lopció que més estalvi denergia suposa.
Per a facilitar la dinàmica, es repartirà una fitxa per cada grup on hauran dapuntar quina opció trien com a estalvi denergia, el perquè han triat aquesta opció i quines altres mesures destalvi sels ocorren.