Tema del mes

Cambrils viu uns intensos temporals de pluja i pedra després de gairebé 6 mesos sense ploure

Per Lluís Rovira i Barenys, Judit Pinazo



Un dels moments de més intensitat del xàfec del 15 d’agost, a la riera d’Alforja
Després d’un mes de juliol d’una calor molt intensa i amb temperatures màximes que feia molt de temps que no s’assolien, el mes d’agost ha portat les primeres pluges abundants després de gairebé sis mesos sense ploure. I com és habitual, amb les pluges fortes, el caos es va fer present al municipi. La primera d’elles, i la menys intensa, es va produir el passat 8 d’agost. Uns dies després, concretament per la diada de la Mare de Déu d’Agost, el 15 d’agost, l’aigua, la pedra i el vent van fer acte de presència, i aquesta vegada els més afectats van ser alguns pagesos del municipi que perdran bona part de la collita a causa de la pedregada. Un dia després, el 16 d’agost, el temporal va continuar, tot i que amb menys força.

Pluja, vent i pedra

D’aquests tres xàfecs el més intens és el que es va produir el passat 15 d’agost. Al voltant de les 7 de la tarda i durant poc més de mitja hora va caure un fort aiguat, acompanyat en alguns moments de pedra i de ratxes de fort vent.

En el moment del xàfec la temperatura es va situar a 19 graus, 3 graus per sota dels que hi havia moments abans. La tempesta va anar acompanyada de llamps.

Els 36 litres/m2 que van caure en aquest interval de temps van col·lapsar la circulació en diferents vials cambrilencs. Els vials paral·lels a la riera d’Alforja es van inundar ràpidament sota del pont de la via del tren, la qual cosa va fer que quedés tallat el trànsit entre la Vila i el Port.

El dia següent, 16 d’agost, va caure un altre xàfec. Moment abans de l’aiguat es va poder observar una espectacular mànega molt a prop del litoral cambrilenc. Al voltant de les sis de la tarda es va fer visible la mànega i la succió que feia sobre l’aigua del mar.

L’aiguat del dia 16 va tenir una distribució força desigual dins al nucli urbà de Cambrils. Així, segons les dades recollides per les estacions de la xarxa Meteocambrils, a l’estació de la Parellada es van recollir 27 litres/m2, a la del Regueral 8,5 litres/m2 i a la de Vilafortuny, 3 litres/m2. Aquestes quantitats es van recollir en un període de temps d’uns 20 minuts.

Cal destacar també la pluja del 8 d’agost; tot i que menys intensa, va anar acompanyada inicialment de pedra i va durar una mica menys de mitja hora. La quantitat de precipitació recollida va ser, un cop més, desigual als diferents punts d’observació de Cambrils que integren la xarxa Meteocambrils. A la zona de la Parellada es van recollir 18,3 litres/m2, a Vilafortuny, 16 litres/m2 i al Regueral, 13,1 litres/m2.

§ Porqueria i rates ofegades§


El sobreeiximent de les clavegueres a la rambla de Jaume I va deixar escampades rates mortes per la zona
Tal com passa des de fa uns quants anys quan hi ha un fort aiguat a Cambrils el clavegueram del municipi, sobretot en algunes zones, provoca problemes. Les pluges d’agost no han estat una excepció. La zona de la rambla de Jaume I i el passeig de les Palmeres han estat els punts més perjudicats. El primer dia de pluja, el passat 8 d’agost, el clavegueram de la zona de la rambla de Jaume I es va sobreeixir i va abocar grans quantitats de femta i aigües residuals pels carrers del voltant. La part més afectada per aquests vessaments va ser la zona central de la Rambla, el carrer de les Barques i la part central del carrer de Pau Casals. La porqueria acumulada davant de les cases era ben visible poc després de l’aiguat. L’olor era insuportable. Aquest mateix dia també es va patir un important sobreeiximent del clavegueram al passeig de les Palmeres, a prop de les oficines del Patronat de Turisme. Però el pitjor dia va ser el de l’aiguat del 15 d’agost, perquè a banda de la porqueria habitual que sobreïx fins i tot hi havia rates mortes pels carrers. Un cop més, els veïns d’aquesta zona mostraven la seva indignació davant d’un fet que succeeix cada cop que hi ha pluges intenses.

Solucions als problemes del clavegueram

Segons el regidor d’Urbanisme –Joan Recasens–, en les zones més antigues del poble, el conducte del clavegueram i el dels pluvials és el mateix, ja que són instal·lacions velles que no tenen separadors. El que passa a la rambla de Jaume I, segons Recasens, “és que no té prou pendent ni un conducte prou ampli”. Per evitar els sobreeiximents, segons Recasens, s’haurien de fer dos conduccions separades en aquesta zona, una per a les aigües pluvials i una altra per al clavegueram.

Segons Recasens, actualment s’està treballant en un projecte per diferenciar adequadament els pluvials del clavegueram i dimensionar-los al volum que realment han de recollir i que tinguin unes dimensions que permetin que hi pugui passar una màquina quan s’hagi de netejar després d’una tromba d’aigua. Són obres molt costoses, però realment necessàries. Segons Recasens “s’ha de començar a pensar en un clavegueram pensat per a una ciutat”.
§ Problemes circulatoris§ Una altra de les conseqüències habituals en dies de pluja intensa és el caos circulatori que provoca. El tres dies de pluges la forta precipitació va fer que quedessin inundats els vials laterals de la riera d’Alforja sota el pont de la via, on en dos dies diferents dos cotxes van quedar-hi atrapats. Els forts aiguats va provocar també inundacions a la Llosa i a diferents indrets de les urbanitzacions de ponent. Així, el carrer de la Via Làctia, recentment remodelat, va quedar inundat en poca estona.

Tant el dia 8 com el dia 15 el vial del Cavet i l’avinguda de la Diputació van quedar inundats, i es va haver de tallar la circulació entre Cambrils i Salou.

Un altre dels problemes que va ocasionar la pluja el dia 15 va ser el tall de subministrament elèctric que van patir les zones dels Arcs, el barri del Molí de la Torre i el raval de Gràcia, ja que la pluja va afectar un transformador situat al camí de Sant Joan, proper a l’edifici Cambri Mar.

  
 A l'esquerra, un cotxe atrapat al vial lateral de la riera d'Alforja, inundat a conseqüència de la intensa pluja. A la dreta, imatge del carrer del Camí de Reus baixant a l'ample.

§ Afectació a les collites§
 
 
A dalt, estat que presentava un cultiu de síndries pocs dies després de la pedregada. A sota, la pedra, en certs indrets del terme, era d’una mida considerable.
La pedregada que va caure el passat dimarts 15 d’agost ha afectat considerablement la collita d’olives i verdures. La pedra que va caure durant poc més de mitja hora va afectar, segons dades facilitades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat (DARP) unes 410 hectàrees d’olivera, cítrics i horta del municipi. Cambrils ha estat un dels municipis més afectats del Baix Camp, per davant d’altres poblacions com Mont-roig del Camp –amb 360 hectàrees d’olivera, fruiters i garrofers afectades– o Pratdip –amb 80 hectàrees d’avellaners malmesos–.

Una de les zones on més va afectar la pedregada al municipi va ser els terrenys que van des del torrent del Gener fins a la riera de Riudecanyes, situats sota de l’autopista AP-7, a tocar del terme municipal de Mont-roig del Camp.

Olives, verdures i fruites

Un dels pagesos afectats per la pedregada, Jaume Solana, explicava en declaracions a Revista Cambrils que el 70% de la collita d’olives d’enguany, que representen aproximadament uns 800 olivers, l’ha perduda a causa de la pedregada, la qual cosa econòmicament representa més de 6.000 euros en pèrdues. Segons explicava Solana, l’última pedregada que va afectar els seus cultius es va produir el 17 d’octubre de 1999 i va ser molt més forta que la del passat 15 d’agost. En aquella ocasió hi va perdre la collita d’unes 8.000 tomaqueres.

Després de la pedregada, Jaume Solana podrà aprofitar només un 30% de la collita d’olives, que tenia previst recollir pels voltants del mes de desembre. De moment, però, encara ha d’avaluar les pèrdues, i és que a causa de la pedregada van caure moltes olives a terra, però també són moltes les que han quedat malmeses encara a l’arbre i que segons Solana no es podran aprofitar.

Les verdures i la fruita, tot i que menys, també s’han vist afectades per la pedregada del passat 15 d’agost.

Un altre dels afectats per la pedregada és Joan Estrada, que té els terrenys situats al límit amb el terme de Mont-roig del Camp. En declaracions a Revista Cambrils, coincidia amb Jaume Solana a l’afirmar que des de fa sis anys no tenia pèrdues a rel d’una pedregada, recordant també la que es va produir l’octubre de 1999. En aquella ocasió va perdre també bona part de la collita i assegurava que les conseqüències de la pedregada d’aquest mes d’agost li afectaran el 75% de la collita, en el seu cas, només d’oliveres.

A banda de les olives que han caigut a terra per la pedregada i que s’han perdut, Joan Estrada explicava que ha hagut d’ensulfatar els arbres per tractar les olives per la pedra que han quedat a l’arbre. I és que el cop de la pedra els va provocar “cicatrius que s’han de curar”.

Assegurar collites

Per tal d’evitar grans pèrdues econòmiques en casos com aquests, el DARP vol insistir en la seva política de foment de l’ús de les assegurances agràries com a instrument de cobertura davant d’adversitats meteorològiques com les del passat 15 d’agost. En aquest sentit el DARP ofereix diverses línies de subvencions per a la contractació d’aquests tipus de pòlisses.

A Cambrils, segons la Cooperativa Agrícola, són una minoria els pagesos que asseguren les collites, uns 25 socis del total de 300 que tenen. Tot i això, Solana explicava que a vegades és complicat trobar un equilibri entre el que avaluen els asseguradors i les pèrdues que ha calculat el pagès afectat, “les asseguradores mai t’arriben a compensar el que s’ha perdut”. I és que segons Solana només es valora l’oliva que està a terra, “la que està dalt de l’arbre picada no. Si plou, l’aigua s’endú les olives que hi ha a terra i se’n valoren moltes menys de les que realment s’han perdut”.

Comenta aquest article