Societat

Un cambrilenc va pagar, fa 50 anys, la corona de la Mare de Déu de l’Abellera de Prades

Per Judit Pinazo



Imatge de la coronació de la Mare de Déu de l’Abellera; sostenent el coixí amb la corona, el cambrilenc Carles Julià Roig i al seu costat la seva tieta, Antònia Roig Mariné
El passat 24 d’agost, Prades va celebrar els 50 anys de la coronació de la Mare de Déu de l’Abellera. En la història d’aquesta coronació, hi ha un vincle amb Cambrils, i és que ara fa 50 anys el cambrilenc Carles Julià Roig va ser l’encarregat de pagar part de la coronació.

Amb motiu d’aquesta festivitat, l’Associació Cutural Tamborinos de Prades, que des de fa cinc anys s’encarrega de buscar fotografies històriques del municipi, ha organitzat una exposició fotogràfica que recull estampes d’aquell 24 d’agost del 1956. En aquest recull fotogràfic hi apareixen, entre d’altres, personatges vinculats al municipi, com Carles Julià Roig, la seva tieta Antònia Roig Mariné i mossèn Anton Parera.

L’exposició fotogràfica entorn a aquest esdeveniment ha estat només un dels diversos actes que s’han organitzat entorn a aquesta festivitat. Des del passat 24 d’agost i fins al proper 2 de setembre s’han realitzat conferències, actuacions musicals o actes religiosos. Però un dels actes més espectaculars i alhora emotius, segons explica la presidenta de l’Associació Cultural Tamborinos –Ester Massó– ha estat la baixada de la Mare de Déu de l’Aballera des de l’ermita fins a l’església de Santa Maria de Prades, la primera vegada en 50 anys.

La història

Segons explica Ester Massó en declaracions a Revista Cambrils, ara fa més de 50 anys, quan Carles Julià Roig en tenia 14, va arribar a Prades, acompanyat de la seva tieta Antonia Roig Mariné, per curar una malaltia pulmonar que el jove cambrilenc patia. Després d’aquella primera estada, Carles Julià Roig en va fer d’altres. Segons Massó, visitar les muntanyes de Prades, era un fet habitual en aquella època quan algú patia una malaltia. Després de les seves estades a Prades, sembla ser que Carles Julià Roig va aconseguir millorar la seva malaltia.


Antònia Roig Mariné i Carles Julià Roig

Al cap d’uns anys, quan Carles Julià Roig en tenia aproximadament 30, va assabentar-se a través d’uns amics de Prades que eren mestres a Cambrils que s’estaven recaptant diners per a la coronació de la Maré de Déu de l’Abellera. Segons Massó, en aquella època l’economia del municipi no era gaire pròspera i es buscava la manera de pagar la coronació. El capellà del municipi en aquella època, mossèn Salvador Carranio, va veure en Carles Julià Roig, que visitava sovint el municipi, una oportunitat per poder fer front a la despesa de la coronació. El mossèn va proposar-l’hi al cambrilenc i aquest va acceptar de bon grat. Segons Massó, Carles Julià Roig va acceptar de bon grat, ja que a nivell personal era una manera d’agrair a la Mare de Déu de l’Abellera el bon resultat de les seves estades a Prades quan era més jove. El cambrilenc, doncs, va pagar bona part de la corona, que va ser elaborada pel pintor i orfebre vallenc Jaume Mercader.

A la festa de la coronació hi van assistir un gran nombre de personalitats de l’època, com l’abat de Poblet, l’arquebisbe de Tarragona o el governador civil de l’època. Per part cambrilenca hi van assistir Carles Julià Roig, la seva tieta Antònia Roig Mariné i mossèn Anton Parera.
§ 50 anys després§ Un dels actes centrals del 50è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de l’Abellera va ser la baixada de la Mare de Déu en processó des de l’ermita fins a l’església de Santa Maria de Prades. La processó es va celebrar el passat 24 d’agost i unes 1.000 persones van acompanyar la Mare de Déu en un recorregut de tres quilòmetres, que es realitzava per primera vegada en cinquanta anys. La baixada va començar a quarts de nou i la va encapçalar l’abat de Poblet –Josep Alegre– acompanyat dels principals representants polítics del municipi. Segons explica Massó, la baixada va ser molt vistosa i emotiva “al fer-se fosc es van encendre els fanalets i la imatge amb 1.000 persones acompanyant la Mare de Déu de l’Abellera va ser força impactant”.

Comenta aquest article