Informació general

Josep Ginesta, secretari general de Treball: "A Madrid, mani l'esquerra o mani la dreta és inviable un projecte de benestar"

Per Berta Ruiz

Josep Ginesta i Salvador Martí, el passat divendres al vespre, a la xerrada de l'ANC sobre el futur de les pensions

Cambrils per la Independència, la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va organitzar una xerrada sobre el futur de les pensions, amb el títol "Recuperem la dignitat de la gent gran", el passat divendres al Centre Cultural. La xerrada, presentada pel president de l'ANC Cambrils –Salvador Martí– va anar a càrrec de Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
 
"Quan no hi ha dubtes és difícil que la por ens envaeixi"

Per començar, Josep Ginesta va demanar al públic que preguntés qualsevol dubte que tingués perquè, segons va dir, "quan no hi ha dubtes és difícil que la por ens envaeixi". Després va explicar les relacions entre el mercat de treball i les pensions i va afirmar que, "cal recuperar el contracte social per generar una societat benestant". Segons Ginesta "ens passem molts anys al mercat de treball, treballant, esforçant-nos, contribuint i aportant al bé comú. Després de molts anys aportant arriba el moment de l'altra part del contracte –la dels drets–, és a dir, el que la persona ha aportat li sigui retornat en forma de pensió digna, en una pensió de jubilació per poder gaudir de la vida. En el contracte social, jo he complert la part del deure del bé comú, però aquest bé comú (l'Estat) ens ha donat l'esquena i no ens retorna la dignitat i els drets del sacrifici que s'ha fet". En aquest sentit, Ginesta va comentar que cal "voluntat per rescatar els drets socials, però a Espanya res canvia i tot segueix igual. No depèn de la ideologia, perquè a Madrid sempre es posa en joc el contracte social. A Madrid, mani l'esquerra o mani la dreta és inviable un projecte de benestar. Hi ha un problema per mantenir el sistema de benestar, que es paga amb impostos i amb cotitzacions".

"Necessitem transformar el mercat laboral, amb salaris de primer món, per donar-li la volta a la situació"

En aquest punt, Ginesta va posar l'exemple de la marxa d'algunes empreses de Catalunya com Covestro, a Tarragona. Una marxa produïda, segons Ginesta, per una xarxa ferroviària insuficient i pel cost de l'energia que, aquí és un 30% més cara que a Berlín. "Això són decisions d'Estat que tenen relació directa amb les pensions. Si una empresa és competitiva pot créixer, pot generar més treball, més riquesa, més impostos i cotitzacions. Per a les pensions és fonamental una economia amb uns llocs de treball ben pagats, però si hi ha salaris baixos hi ha unes cotitzacions baixes". Tal com va apuntar Ginesta, "Espanya sí inverteix en trens, però a llocs on no hi ha retorn al calaix comú. Cal invertir on hi ha oportunitats com per exemple al Corredor Mediterrani. Són un seguit de decisions que si les poguéssim fer des d'aquí faríem empresa, perquè ells fan negoci com és el cas Castor". Ginesta va manifestar que, "és important qui administra les garrofes del nostre esforç per tornar-ho amb dignitat. Necessitem transformar el mercat laboral, amb salaris de primer món, per donar-li la volta a la situació".

Comenta aquest article