Cultura

Gadegang, un dels guanyadors del Sona9 del 2002

Per Jenina Casas

Daniel Morell, Jordi Martí i Xavier Bordera,  els components del grup Gadegang
El grup cambrilenc format per Xavi Bordera (veus, guitarra, llaüt àrab, teclats, sac de gemecs i percussions), Jordi Martí (veus, teclats, viola de roda, guitarra, percussions, programació i mescles) i Dani Morell (veus, congues, derbuka, timbales, djembé i percussions), va ser el guanyador del concurs Sona 9 en la categoria de folk i noves músiques del 2002. Aquest premi possibilitarà la gravació d’un disc editat per una de les més destacades discogràfiques en l’àmbit català, Disc Medi, així com la gravació d’un videoclip. Una part important del premi és la promoció que en faran els organitzadors del concurs (TV3, Catalunya Ràdio, 3xl.net i la revista Enderroc, entre d’altres mitjans).

La idea de la formació d’aquest grup comença a prendre forma a finals del 2001 quan intenten crear un estil que s’aparti dels típics grups que fan fusió amb folk i es proposen mesclar els instruments tradicionals i les percussions amb la música electrònica. De fet, val a dir que tot i que des del principi van emmarcar aquesta formació dins la categoria de folk i noves músiques, ells no s’emmirallen gaire dins aquest apartat perquè no consideren que facin folk. Amb un nom bastant impactant, un mot dialectal propi de Cambrils i del Serrallo (n’hi ha que fins i tot, davant la incertesa de l’origen d’aquest mot, han intentat pronunciar-lo a l’anglesa), aquesta formació aposta per una fusió de ritmes en què les noves tecnologies prenen una rellevant importància.

El grup cambrilenc guanya el premi de la categoria de folk i noves músiques del 2002,
en una gala celebrada a la Sala Bikini
Debut al Senglar Rock


Com ja sabreu, el debut de Gadegang va ser aquest estiu al Senglar Rock i, tot i que l’hora en què van tocar no els va ser gaire propícia (l’horari de concerts es va retardar i finalment van sortir a l’escenari a quarts de quatre de la tarda), aquesta primera actuació davant el jurat del concurs va ser satisfactòria, ja que el grup va ser seleccionat per participar a la final junt amb Pep Coca Quartet (formació del Maresme), Tralai (grup mallorquí) i Matakàs (de Sant Feliu de Guíxols).

L’escenari triat per a la final va ser la 4a Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa, el 2 de novembre, en què Gadegang va oferir una actuació que va sorprendre el públic tant per la seva posada en escena, amb tres canvis de vestuari, com per la innovació que es desprèn dels seus temes i del seu directe. Un d’aquests canvis de roba, en el qual els tres membres del grup apareixen amb careta de soldador i samarreta de rejilla, està relacionat amb la posada en escena de l’adaptació (l’única d’un tema tradicional) que fan d’un ritme de Ball de Diables de Reus. Després d’una sèrie de sondejos previs i de la decisió del jurat, el passat 28 de novembre es va fer el lliurament dels premis a la Sala Bikini de Barcelona, on hi va haver l’actuació de tots els grups concursants. El directe de Gadegang, una proposta completament diferent a les que trobem actualment, el seu estil lliure i únic en el panorama català, van fer decantar la balança a favor de la formació cambrilenca. Durant la gala, retransmesa en directe per Catalunya Cultura, es van projectar diferents reportatges de Gadegang, emesos anteriorment per televisió, en una pantalla gegant. El grup va comptar amb el suport d’un nombrós col·lectiu de Cambrils entre el públic assistent. Ara per ara, Gadegang està treballant en els nous temes per la gira de l’any que ve, que començarà el dia 21 de març a Barcelona.

Comenta aquest article