Punt i final a una Fira passada per aigua
![]() |
Aspecte del Mercat Medieval instal·lat a la plaça de la Vila |
Punt i final a una Fira 2017 passada per aigua. Un any més, la pluja ha estat fidel a la seva cita amb la Fira de Cambrils i ha comparegut de forma intermitent al llarg del cap de setmana, especialment durant el dissabte al matí i el diumenge al matí. Tres de Fira en els què, malgrat la pluja, l'assistència de gent ha estat constant i massiva sent un punt de trobada ineludible per a molts cambrilencs i visitants. Enguany, la Fira celebrava els seus 60 anys d'història continuada, des de l'època moderna. En aquesta edició, el recinte firal va disposar de més de 36.000 metres quadrats d'exposició comercial, amb 338 estands i 208 expositors. Com cada any, hi va haver una presència majoritària del sector de l'automoció, així com jardineria, caravàning, serveis de la salut, entitats solidàries i tot tipus d'empreses comercials.
El Mercat Medieval, un dels grans reclams
Un dels grans reclams de la Fira va ser, novament, el Mercat Medieval instal·lat a la plaça de la Vila, amb espectacles i animacions de carrer, així com l'espai infantil que es va muntar a la plaça del Setge amb tallers de manualitats i contacontes, recorregut de jocs gegants i escola de cavallers. Per als més petits, la fira d'atraccions situada a tocar de la riera d'Alforja va ser, un any més, un formigueig de persones durant tot el cap de setmana i també l'espai de circ i malabars situat en un espai del parc del Pinaret. A tocar de l'espai de circ es van tornar a instal·lar diferents food trucks, on poder recuperar forces. Per altra banda, a l'espai Àgora hi va haver l'exposició de cotxes antics a càrrec del Club de Vehicles Antics de Cambrils i també s'hi van fer diferents espectacles infantils, música i balls. Al pavelló cobert, com cada any, diferents entitats i empreses de tots els sectors representades, així com l'espai institucional de la Fira, enguany, dedicat a diversos aniversaris: els 20 anys de la Biblioteca i el Casal i els 60 anys de la mateixa Fira Multisectorial i la Festa de la Vellesa. A l'exterior del pavelló cobert, l'espai Niu Projects, que recollia les propostes de joves creadors i artistes locals. Hi va haver espai per a les il·lustracions, la roba, el reciclatge, la fotografia, la cistelleria o els tatuatges, entre d'altres. Dissabte a la tarda va ser el torn dels castells amb els Xiquets de Cambrils i els Brivalls de Cornudella de Montsant.
L'obertura de la Torre del Llimó, una de les novetats
Per altra banda, una de les grans novetats de la Fira d'enguany va ser l'obertura de la Torre del Llimó, integrada dins de l'espai medieval. L'equipament va acollir una mostra doficis tradicionals vidrier, torner, pastisser, ferrer i cisteller, un campament medieval i una exposició darmes, armadures, cascs i cuirasses.
Acte d'inauguració oficial
L'acte d'inauguració de la Fira tenia lloc el passat divendres a les dotze del migdia. Puntuals, el Secretari dEmpresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya Joan Aregio, i l'alcaldessa Camí Mendoza feien el protocol·lari tall de cinta, acompanyats de les pubilles locals i d'altres regidors del consistori cambrilenc. Com és habitual, les autoritats van recórrer el recinte firal i van anar saludant als diferents expositors. Després del recorregut per bona part de la Fira i del pavelló cobert, les autoritats feien els parlaments. La primera en prendre el torn de paraula va ser la regidora de Promoció Econòmica Ana López que va destacar que, "aquesta és una Fira d'empreses i persones que aposten pels nostres valors i per Cambrils, una Fira per a tots els públics i un aparador de negoci, de cultura i d'oci". Per la seva part, el Secretari dEmpresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya Joan Aregio va explicar que "una fira també és una festa i, aquesta és la festa de la vila de Cambrils i de la comarca; un lloc on venir per veure i gaudir de la fira". Aregio va destacar que la Fira de Cambrils té una llarga tradició, des de 1957 amb regularitat, però anteriorment, la fira ja es remunta a l'any 1322 quan el rei Jaime II va donar la primera autorització. "És un punt de trobada de persones, d'empreses, d'artesans i de compradors i també és el termòmetre de l'economia del país. Passejant per la Fira hem pogut copsar que les coses es miren amb un moderat optimisme, després d'uns anys difícils, les coses comencen a canviar" va dir. Per acabar, l'alcaldessa Camí Mendoza va recordar l'evolució que ha tingut la Fira en aquests 60 anys d'història i que, "ara, la Fira de Cambrils és un aparador comercial de primer ordre a nivell de Catalunya i un espai de retrobament. A Cambrils vivim la fira des de ben petits, amb les atraccions, els jocs i els estands. És un èxit i hem de felicitar-nos tots plegats".