Isabel Costa, Amics de la Gent Gran: "Te n'adones de com de febles som quan tenim una certa edat"
![]() |
A l'esquerra, Magda Civit responsable de l'entitat i, al seu costat, la voluntària Isabel Costa |
L'acompanyament emocional és un dels principals antídots contra la soledat de la gent gran. Aquesta és la gran fita que, dia rere dia, treballa l'entitat de voluntariat Amics de la Gent Gran de Cambrils des de l'any 1999. Magda Civit responsable de l'entitat ha explicat a revistacambrils.cat que, "els voluntaris acompanyen les persones grans que estan soles o que se senten soles i prenen un compromís de visitar-los al seu domicili un dia a la setmana unes dues hores. En cap moment els fan la compra, els netegen o els fan el menjar, sinó que amb aquest acompanyament els fan un suport emocional molt important per a ells".
Els orígens: Després de la Segona Guerra Mundial a França
Els orígens d'Amics de la Gent Gran es remunten a l'any 1946, després del final de la Segona Guerra Mundial, a través de la figura d'Armand Marquiset, un noble, que va veure com molts infants i molta gent gran quedava desemparada i desatesa després del conflicte bèl·lic. A París va néixer l'associació les petits frères des Pauvres que, poc a poc, va anar creixent i arribant a d'altres ciutats. Així doncs, Amics de la Gent Gran porta més de 70 anys a França i, ja en fa 30 que va arribar a Catalunya, amb la primera entitat que es va muntar a Barcelona. A Cambrils, es va posar en marxa fa 18 anys, l'any 1999. De fet, Cambrils és una de les poblacions més veteranes que té l'entitat a Catalunya.
Uns 35 voluntaris a Cambrils
Actualment, Amics de la Gent Gran de Cambrils té uns 35 voluntaris i acompanyen al domicili a 23 persones. Per altra banda, també fan acompanyaments a residències o bé algun acompanyament esporàdic per si la persona gran necessita un ajut puntual per anar al metge o fer alguna gestió. Sovint, el mitjà més ràpid de derivació dels casos ve a través del departament de Benestar Social de l'Ajuntament que deriva els perfils de les persones grans més necessitades i, des d'Amics de la Gent Gran gestionen les demandes i fan la visita a la persona. A partir d'aquí, se li busca el voluntari o voluntària que li pugui ser més afí i es crea aquest primer enllaç.
Una d'aquestes voluntàries és, des de fa poc més d'un any, la Isabel Costa: "vaig anar al Punt de Voluntariat i pel meu perfil em van informar dels Amics de la Gent Gran perquè hi podria encaixar bé. Tenia temps i ganes de fer voluntariat i implicar-me en alguna cosa. Com a voluntària faig acompanyament un cop a la setmana a una senyora de 83 anys. Sortim a passejar, parlem i m'explica les seves coses. A ells, això els serveix molt perquè sinó es tanquen a casa i els costa sortir de la seva closca. Crec que és una bona funció, perquè ja esperen el dia amb il·lusió. Es crea un vincle, uns hàbits i una empenta a fer activitats que potser sols no farien. A mi personalment m'enriqueix molt, perquè te n'adones de com de febles som quan ja tenim una certa edat i el servei que oferim nosaltres recolza una mica aquesta gent que està sola. Hi ha molta gent que pateix soledat i això és molt trist. Si pots col·laborar en què això sigui menor, doncs millor. Estic molt contenta del que estic fent i les trobades que fem amb el grup també m'enriqueixen molt".
Es necessiten més voluntaris
El perfil del voluntari d'Amics de la Gent Gran acostuma a ser una persona d'una certa edat que ja s'ha jubilat i vol dedicar el seu temps lliure a ajudar als altres. Segons ha comentat Magda Civit, "a Cambrils el voluntari és una persona gran, però és fidel. De fet, alguns dels voluntaris estan des del principi, des de l'any 1999, però, també necessitaríem gent jove. Entenc que molts no poden perquè estudien o treballen i no volen aquest compromís. Tenim més demanda de gent gran que de voluntaris".
Altres activitats de l'entitat
A banda dels acompanyaments personals als domicilis, Amics de la Gent Gran també organitza d'altres activitats. Els dilluns, per exemple, fan el taller La bufanda de la iaia, en el què es troba un grup de gent per teixir i compartir una estona. Després, acostumen a vendre les peces que s'han teixit per recaptar fons per a l'entitat. Per Sant Jordi fan una altra campanya anomenada "Roses contra l'oblit" i, per Sant Joan, organitzen un berenar popular. De cara a l'estiu munten estades vacacionals adaptades als avis, així com un minicreuer al mes de novembre. Quan s'acosta el Nadal, una de les darreres activitats de l'any de l'entitat és el dinar de Nadal.