Societat

Els actes de la festivitat de Sant Antoni apleguen molta participació

Per Jordi Torres

A dalt i a baix, diferents imatges de la benedicció d’animals a l’Ermita i del ja tradicional Tres Tombs, que enguany es va celebrar el 16 de gener, el primer cap de setmana de les Festes de Sant Antoni

Un any més, la festivitat del patró de la pagesia ha aplegat la participació de molta gent en un seguit d’actes que fan que la festa estigui cada vegada més consolidada, sobretot amb la celebració dels Tres Tombs. Aquest any els actes han tingut lloc a les noves instal·lacions de la Cooperativa, a la carretera de Montbrió.
Els actes es van iniciar el dia 16 de gener amb la concentració de cavallerisses al Parc del Pinaret. La missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí va centrar l’acte religiós de la diada, seguida de la tradicional benedicció dels animals i bestioles al mateix pati de l’Ermita.

Seguidament, va tenir lloc la desfilada dels Tres Tombs, festivitat que any rere any guanya en participació i arrelament a la població. Aquest fet ho demostra la presència d’elements festius, entre cavalls i carruatges, procedents de diferents poblacions. Algun dels carruatges era de grans dimensions, com el d’Anglesola, un carro arrossegat per sis cavalls i amb una capacitat de transport d’unes 350 garbes. La cavalcada també va comptar amb la presència de ponis i l’Havanera, l’exemplar de ruc català que ja va estar a Cambrils el passat mes de desembre. També cal destacar la participació de camells que van servir perquè els més petits hi poguessin fer una passejada a l’acabar els Tres Tombs. La cavalcada anava encapçalada per la Banda de Cornetes i Tambors “Verge de Misericòrdia” i va recórrer el carrer de la Verge del Camí, l’avinguda del Baix Camp, el carrer de Mossèn Cinto Verdaguer, l’avinguda de la Independència i la plaça de Carles Roig. Acte seguit, es va desplaçar cap a la zona del port.

§ “Bernardí Martorell, un gran arquitecte del modernisme”§

Joan Bassegoda en la inauguració de l’exposició sobre Bernardí Martorell

Sota aquest títol va tenir lloc, el migdia del mateix diumenge, la inauguració de l’exposició dins l’edifici del Museu Agrícola de la Cooperativa, sobre la figura de Bernardí Martorell, arquitecte modernista i deixeble de Gaudí. Martorell es va formar amb Antoni Gaudí, al taller que hi havia a peu d’obra de la Sagrada Família, on va participar en la confecció de maquetes i l’anomenat “arc parabòlic”, molt present en les construccions modernistes.

L’exposició, que estava instal·lada dins els cups de l’antic celler cooperatiu, va repassar cronològicament la vida i obres d’aquest arquitecte, amb especial èmfasi a l’edifici del Celler Cooperatiu de Cambrils, on es podien apreciar els plànols originals de l’edifici, construït l’any 1920. Cal destacar que la mostra ha estat produïda pel Taller Gaudí de Barcelona, dirigit per l’arquitecte Joan Bassegoda i Nonell i el seu equip de treball de la Càtedra Gaudí. La presentació de l’acte va comptar amb la participació de l’alcalde, Robert Benaiges, i del mateix Joan Bassegoda, que va elogiar la figura de Bernardí Martorell dins el camp de l’arquitectura de l’època.

Comenta aquest article