El Consell Escolar Municipal aprova un document en defensa del manteniment de totes les línies de P3
![]() |
Imatge de la reunió del Consell Escolar Municipal, celebrada el passat dijous |
El passat dijous 1 de juny es va reunir, en convocatòria extraordinària, el Consell Escolar Municipal a lAteneu Juvenil. Com a punt sobrevingut de lordre del dia es va sotmetre a votació laprovació dun text en defensa del manteniment de les 15 línies de P3 existents al municipi per al curs 2017-2018 i la reducció de les ràtios a 20 alumnes per aula. Recordem que, la darrera sessió plenària, celebrada el 30 de maig, es va aprovar per unanimitat una moció en defensa de totes les línies de P3 dels centres educatius de Cambrils. El text presentat al ple del Consell Escolar Municipal però, introduïa modificacions respecte la moció aprovada pel ple de lAjuntament de Cambrils, perquè alguns assistents van criticar les característiques de l'escola concertada, sent motiu de debat durant la sessió. De fet, al manifest s'exposa literalment el següent: "cal tenir en compte el greuge comparatiu que sestà produint entre lescola pública i la concertada, ja que la segona té una ràtio de 19 alumnes, fet que li permet mantenir fins a tres línies de P3, mentre les escoles públiques, amb dues línies, corren el risc de que sen tanqui una".
Francesc Recasens: "Per mantenir un aula a la concertada, el mínim és 20 alumnes per aula i no 19"
Sobre aquestes discrepàncies, el titular del centre col·legi Cardenal Vidal i Barraquer Francesc Recasens va volgut puntualitzar diferents qüestions: "per mantenir un aula a la concertada, el mínim és 20 alumnes per aula i no 19, com indica la nota de premsa. El tema de discussió però, no era aquest, perquè l'escola pública té aules obertes a menys ràtio que aquesta". Per exemple, a Tarragona ciutat hi ha quatre centres escolars que mantenen les seves línies amb menys de 15 alumnes matriculats a P3, segons informava ahir el Diari de Tarragona. Segons ha dit Recasens, "a tots ens demanen 25 alumnes per obrir una segona línia, però si a la pública hi ha una preinscripció de 25 alumnes, la lògica és que no n'hi prou per mantenir una segona línia. De manera que, si per exemple tenen 26 alumnes no els permeten dues línies de 13, ni a l'escola pública ni a ningú i menys a una concertada. Aquesta lectura és el que ells creuen que és un greuge comparatiu. Nosaltres tenim tres línies i no arribem a 25 per línia però tenim una ràtio superior a 20 alumnes i, per tant, estem dins el marge adequat". De fet, ara per ara, el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer té un total de 64 preinscrits a P3, que suposa una ràtio de 21,3 alumnes per aula per al curs vinent.
"Diàleg inútil quan un no vol escoltar i es llança a la defensiva atacant el concert"
Tal com ha apuntat el titular del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, "el tema de discussió és que ells creuen que el concert és el problema perquè pren recursos a la pública i que el concert ja no es necessari quan ja hi ha oferta pública de sobres. No va ser possible posar-nos d'acord en fer un document en què es demanava baixar ràtios i oferir una millora qualitativa a les aules, donat que tots tindríem menys alumnes i seria més fàcil de gestionar i no tancar aules. Diàleg inútil quan un no vol escoltar i es llança a la defensiva atacant el concert. Vaig demanar de treure aquest punt i fer front comú i la resposta va ser que 'no' i que votéssim, de manera que la majoria va aprovar el document". Així doncs, el CEM va sotmetre a votació el manifest que va ser aprovat, per majoria, davant la impossibilitat de trobar una redacció consensuada. Es va acordar que, tant el manifest com els acords presos, selevarien a la Conselleria dEnsenyament de la Generalitat.
"Una escola que fa 132 anys que presta serveis educatius a la població i d'interès públic, de cop i volta, sembla que a algú li fa nosa"
Per acabar, Francesc Recasens ha afegit que, "si parlem dels diners que financen les escoles, tots paguem impostos sense distinció i tots volem que els nostres recursos serveixin per a una bona educació, sigui pública o concertada. Una escola que fa 132 anys que presta serveis educatius a la població i d'interès públic, de cop i volta, sembla que a algú li fa nosa. Si Cambrils i Catalunya té un problema, ara per ara és la baixa natalitat i no el concert educatiu. Podem treballar conjuntament per tenir una bona educació a Cambrils, però té més futur si anem junts que no separats".