Informació general

L'Ajuntament de Cambrils apel·larà la sentència judicial que dóna la raó a la Generalitat per la subrogació en el projecte del Parc Samà

Per Lluís Rovira i Barenys



Aspecte dels terrenys del Parc Samà on estava previst desenvolupar el projecte urbanístic i de golf
L'Ajuntament de Cambrils apel·larà la sentència del Tribunal Superior de Justícia, emesa el passat 13 de setembre, en què es desestima el recurs presentat pel consistori contra la subrogació de competències a la Generalitat pel projecte de construcció d'un camp de golf i un complex urbanístic de 520 vivendes que Med Group volia fer als terrenys del Parc Samà.

El litigi entre l'Ajuntament i l'empresa promotora s'inicia l'any 2003. El mateix dia que va prendre possessió el nou govern municipal després de guanyar la moció de censura, el 9 de gener de 2003, Med Group va presentar a la Comissió d'Urbanisme de Tarragona la sol·licitud de subrogació d'aquest projecte. La Generalitat va acceptar la subrogació un mes després, tant del Pla Especial com del Pla Parcial d'aquest projecte. Els litigis entre les dues parts acabaven de començar. Poc temps després, el ple municipal celebrat el 31 de març de 2003 va aprovar
la suspensió de la tramitació del Pla Parcial del Parc Samà en resposta a la sol·licitud de subrogació que Med Group havia presentat a la Comissió d’Urbanisme de Tarragona.

Pocs dies després, l'Ajuntament va presentar dos recursos d'alçada al conseller d'Obres Públiques, Felip Puig, per les subrogacions del Pla Especial i del Pla Parcial, respectivament. Com que no hi va haver resposta per part del conseller, passats tres mesos l'Ajuntament va interposar dos recursos contenciosos administratius contra la subrogació. Ara, doncs, es fa pública la sentència que, tal com diu el comunicat emès ahir per l'Ajuntament, "no s'ha d'interpretar que la justícia dóna la raó a Med Group, La justícia ha donat la raó a la Generalitat en la subrogació perquè argumenta que es va complir un termini d'un mes respecte a la resposta que s'havia de fer des de l'Ajuntament".

Nova Llei d'urbanisme

L'alcalde, Robert Benaiges, considera que la legalitat ha canviat, "de manera molt important i la nova Llei d'urbanisme així ens ho reconeix i, per tant, anirem a l'apel·lació davant del tribunal que faci falta per reclamar que nosaltres som qui decidim com es fa l'urbanisme a Cambrils i no a Tarragona i, lògicament, no ho ha de decidir una empresa per negoci".

En el comunicat emès ahir per l'Ajuntament es recorda que Med Group, l'única sentència que ha obtingut del tribunal respecte a un recurs que va presentar contra l'Ajuntament l'ha perdut. Va ser quan el 17 de maig de 2005 es va desestimar el recurs contra la suspensió de llicències aprovada per l'Ajuntament amb motiu de la revisió del Pla General.

Guerra llarga

Aquest recurs és un de la llarga llista de recursos que s'han interposat l'Ajuntament i Med Group. Segons l'alcalde, "sabem que és una guerra molt llarga amb moltes batalles i que algunes seran guanyades i altres perdudes. Però l'important és el Pla Parcial i el Pla Especial, que són els que han de permetre o no el projecte. I hem de tenir en compte que el temps passa, la Llei d'Urbanisme de la Generalitat i de l'Estat ha canviat, hi ha noves lleis de protecció dels espais no urbanitzats. També el Pla General de Cambrils ha canviat i impedeix la urbanització en aquestes zones. Per tant, a l'únic a què es pot aferrar l'empresa és a la reclamació patrimonial en relació als beneficis que haguessin pogut obtenir si s'hagués tirat endavant el projecte. Però la llei l'únic que indemnitza és la feina feta i, de moment, només hi ha plànols".

Robert Benaiges considera que és una equivocació pensar que l'Ajuntament, després de tanta discussió, "canviaria d'opinió i no serà així. Cambrils el fan els cambrilencs, que són els que decideixen els seus representants a l'Ajuntament i crec que les darreres eleccions van ser un plebiscit molt clar respecte al que pensava la gent del projecte del Parc Samà".

El govern municipal suspèn la tramitació del Pla Parcial del Parc Samà
[Revista Cambrils núm. 381 | Abril 2003]
L’Ajuntament portarà als tribunals l’aprovació del Pla Especial i el Pla Parcial del projecte immobiliari i del camp de golf del Parc Samà
[Revista Cambrils núm. 384 | Juliol 2003]

Comenta aquest article