Informació general

La Generalitat elaborarà un Pla d'Emergències per evitar que els forts aiguats provoquin inundacions

Per Judit Pinazo



La delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona –Núria Segú– i el conseller de Medi Ambient –Francesc Baltasar– ahir en roda de premsa
La Generalitat elaborarà un Pla d'Emergències per tal d'evitar el caos i les inundacions que van provocar els forts aiguats de la setmana passada al Camp de Tarragona. Aquesta és una de les conclusions a què es va arribar ahir a la tarda fruit d'una reunió entre el conseller de Medi Ambient de la Generalitat –Francesc Baltasar– i els principals responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua a Tarragona, amb la patronal química de Tarragona i els ajuntaments afectats pels espisodis de pluja de la setmana passada. En la roda de premsa que va realitzar el conseller acompanyat de la delegada del Govern -Núria Segú- un cop finalitzades les dues reunions, va destacar que les trobades s'havien desenvolupat en un to molt cordial i que en cap moment es van voler buscar culpables "la gent l'últim que vol és veure les administracions tirant-se els plats pel cap, el que vol són solucions i que la situació no es repeteixi".

En les dues reunions, que es van celebrar a la delegació del Govern a Tarragona, es va arribar a l'acord que a partir d'avui mateix es treballarà conjuntament amb l'ACA per tal de determinar quines són les mesures que caldria millorar per evitar que les rieres no es tornin a sobreeixir. Amb la informació recopilada, tant per part dels municipis com pel sector de la indústria química, es determinarà quines accions s'han de dur a terme per evitar inundacions en propers aiguats i elaborar així el Pla d'Emergències.

Segons va explicar ahir el conseller de Medi Ambient, l'Agència Catalana de l'Aigua s'encarregarà de millorar aquells trams de les rieres que estan fora del nucli urbà, mentre que les millores dels trams que passen pels municipis aniran a càrrec del ajuntaments. Tot i això, de moment l'ACA es farà càrrec de les despeses de neteja de rieres i camins, després de les pluges de la setmana passada.

Francesc Baltasar va voler destacar, en la roda de premsa, que actualment les grans infraestructures provoquen efectes que abans no eren coneguts, és el cas de l'autovia de Reus a Tarragona que va afavorir la inundació de l'aeroport de Reus, cosa que no havia passat mai fins ara. En aquest sentit, Baltasar, va demanar molta precaució a l'hora de construir, per evitar efectes secundaris no desitjats.

D'aquí a un mes, concretament el proper 19 d'octubre, els representants municipals i els representants del sector químic de Tarragona es reuniran de nou amb el conseller per poder donar més detalls de quins aspectes contemplarà el nou Pla d'Emergències.


Cambrils, el menys afectat

Els municipis presents a la reunió van ser Reus, Tarragona, Salou, Vila-seca i Cambrils. Per part de l'Ajuntament de Cambrils, va assistir-hi el regidor de Medi Ambient –Salvador Matas–, que en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital explicava que va exposar al conseller les conseqüències que va patir el municipi a causa dels aiguats. Segons Matas, en aquesta ocasió han estat molt inferiors a les que han patit els altres municipis presents a la reunió. Per altra banda, Matas va exposar al conseller els diferents projectes que es tenen en marxa per evitar el sobreeiximent de les rieres del municipi i evitar així les inundacions. En són un exemple el projecte de regeneració de la riera de Riudecanyes, els treballs de laminació per evitar crescudes a la base de la riera d'Alforja o un estudi encarregat per millorar la riera de Maspujols. Per altra banda, Matas va demanar al conseller Francesc Baltasar que s'agilitzi el projecte de millora de la cava del barri del Nou Cambrils, que l'Ajuntament fa temps que té elaborat i que segons Matas està pendent de petits detalls perquè es pugui donar llum verda al projecte.

Comenta aquest article