Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Aquest estiu s’oferiran vuit visites guiades al patrimoni de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Per Redacció

Centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer

Per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament ha organitzat per aquest estiu un total de vuit visites guiades, dues més que l’any passat. Aquestes visites guiades començaran a oferir-se el 6 de juliol, fins al 10 de setembre. La freqüència de les visites, previstes entre els dijous i els diumenges, podrà ser incrementada en funció de la demanda, segons ha explicat la regidora de Cultura, Núria Ortiz.

A la visita "L’Hospitalet de l’infant Pere", s’hi mostrarà el Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, l’espai museogràfic, situat dins dels murs de l'antic hospital fortalesa, que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). També, el mirador de la torre sud-oest, des d’on es poden admirar les estructures medievals encara visibles i l’entorn que s’hi albirava. Enguany, com a novetat, s’han programat dues visites més a aquest conjunt monumental: una per a famílies, amb un joc perquè els infants puguin descobrir els fets històrics d’una manera divertida; i una nocturna, que  inclou un tast de vins locals al pas de ronda de l’Hospital.

Una altra visita que es podrà fer sense sortir del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant serà la del Poblat d’HIFRENSA, el conjunt urbanístic que el cèlebre arquitecte Antonio Bonet Castellana va projectar l’any 1967 per allotjar els treballadors de la central nuclear Vandellòs I i les seves famílies. Aquest recorregut està recomanat per a públic adult. Ja fora del nucli urbà de l’Hospitalet, la visita "Entre dos fronts de guerra: les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer", ensenyarà als participants el polvorí de Letícia i les bateries de Pitrassa. Aquesta és una visita no apta per a persones amb mobilitat reduïda i menors de 7 anys. Inclou els transport amb autobús fins als emplaçaments.

A la visita "El dia D. El Coll de Balaguer" s’explicarà que l’exèrcit nacional de Franco tenia previst desembarcar a les platges de l’Hospitalet per envair Catalunya i acabar amb la República Espanyola i es va trobar davant unes fortificacions republicanes, entre les quals hi ha les de la zona de Cala d’Oques, que es podran veure a la visita.

A Vandellòs s’hi oferirà una experiència ben diferent: la visita guiada i taller "L’oli, del camp a la taula", per a públic familiar. La visita inclou l’entrada al Centre d’interpretació de l’oli (al Molí de l’Oli de Vandellòs), un tast d’oli i un taller d’olis aromàtics. Els participants podran emportar-se el resultat a casa. I la visita guiada i taller "Castelló, on el passat reviu", i pensada també per a un públic familiar, proposarà un passeig per aquest poble medieval que s’està recuperant, situat prop de Vandellòs, per conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere.
Més informació i reserves a: www.culturaalabast.cat

El mapping de l’hospital gòtic

A partir del 7 de juliol, a més, l’hospital gòtic tornarà a tenir com a atractiu el mapping que es va estrenar fa dos anys. Aquest espectacle audiovisual d’11 minuts, aproximadament, amb efectes de moviment o de 3D i efectes sonors i música, es projectarà sobre la façana del conjunt monumental tots els divendres, dissabtes i diumenges, fins a l’11 de setembre (excepte de l’11 al 13 d’agost). En tres sessions: a les 22, a les 22.15 i a les 22.30 hores.
D’aquesta manera, s’explicarà novament la història de la zona i de la construcció i remodelació de l’antic hospital, fundat per l'infant Pere d'Aragó i d'Anjou el 1344 i origen del poble de l'Hospitalet de l'Infant.
Aquest espectacle dinàmic, molt visual i creatiu, modern i alhora fidel a la història el va elaborar l’empresa Nueveojos, que ha realitzat el mapping de la cerimònia d’inauguració de la nova Masia del Barça i el mapping sobre la Casa Batlló per celebrar els 10 anys de visites culturals, entre altres projectes audiovisuals.


Comenta aquest article