La recerca documental descobreix que 315 persones mortes a l'Hospital de Sang estan enterrades al cementiri de Cambrils
Part de la plantilla de metges que hi havia lany 1936-37; entre ells, el doctor Oriol, metge de Cambrils i primer director de lhospital (el tercer per la dreta) |
Recerca documental
L'arxivera municipal Montserrat Flores va fer un repàs per l'ampli recull d'informacions, documents i testimonis que han pogut dur a terme amb aquesta recerca. Segons Montserrat Flores, gràcies al ressò que els mitjans de comunicació van fer del programa d'activitats, "ens ha permès en poques setmanes recollir moltíssima informació i sobretot entrar en contacte amb una vintena de testimonis directes i indirectes, persones que hi van treballar i pacients civils que ens han pogut transmetre el seu testimoni per conèixer millor com va funcionar l'hospital". Montserrat Flores també va explicar que és tenia coneixença de la important dimensió sobretot durant la Batalla de l'Ebre, "però a partir d'un estudi de documentació hem sabut que els pacients hi van arribar durant tota la guerra de manera ininterrompuda, cosa que no sabíem fins ara. També desconeixíem totalment el paper que va tenir en el front d'Aragó, concretament en la Batalla de Terol, durant la qual molts ferits van ser traslladats a Cambrils i van morir aquí". A banda, també s'ha pogut conèixer que molts treballadors de l'hospital eren gent d'aquí, com el col·lectiu de noies cambrilenques d'entre 18 i 25 anys sense titulació mèdica que es van oferir voluntàries per anar a treballar. Segons va explicar Montserrat Flores "el 3 d'agost de 1936, l'Ajuntament va fer una crida ateses les dimensions del conflicte i les necessitats davant la mancança de personal. Els mateixos metges van oferir una formació pràctica i teòrica a aquestes noies".
Montserrat Flores també va explicar que una de les troballes més importants que ha aportat aquesta recerca ha estat la documentació aportada des del registre d'enterraments de la Parròquia de Santa Maria. Amb aquests documents s'ha pogut constatar que 315 persones que van morir a l'Hospital de Sang van ser enterrades al cementiri municipal d'aleshores actual cementiri parroquial. Segons Montserrat Flores, "fins ara no se sabia ben bé on era enterrada la gent que moria a l'hospital. No és exactament una fossa, però sabem que estan dins del recinte del cementiri". L'alcalde va explicar que "la nostra obligació i el nostre deure és fer públic els noms de les persones enterrades al cementiri i mortes a l'hospital, un cop es verifiquin totes les dades i es facin les comprovacions pertinents. Hem de tractar amb certa reserva el tema, perquè és possible que moltes famílies desconeguin el lloc d'enterrament i la desaparició dels seus familiars. Però podem donar alegria i satisfacció a aquesta gent que durant molts anys han estat darrere d'aquest tema i no ho han pogut trobar".
El 9 de novembre es farà una projecció de cinema de guerra amb la pel·lícula Por quién doblan las campanas. També hi haurà diverses exposicions com "LHospital de Sang de Cambrils als documents", que farà un recull per tota la documentació trobada, i "Amb un altre objectiu. Víctor Horn, un fotògraf alemany a la Guerra Civil", totes dues al Centre Cultural i Ocupacional, i lexposició "Les biblioteques populars en la pau i en la guerra", que es farà a la Biblioteca Municipal.