L'augment de sou a set treballadors municipals desferma la polèmica al ple
![]() |
Protesta dels treballadors municipals, ahir, al ple |
Ple calent el que es va viure ahir al vespre a l'Ajuntament pel conflicte que s'ha obert amb els treballadors municipals que ahir van fer palesa la seva protesta en el decurs de la sessió plenària. Uns quaranta treballadors municipals, amb samarretes negres, van ser al ple i van exhibir tot un seguit de cartells de protesta on es podia llegir "Jo també vull la RLT i un increment de sou", "Relació de Llocs de Treball Justa, no a les pujades a dit", "Jo també vull la RLT i un increment de sou", entre d'altres.
Es trenca "la pau laboral"
El motiu del conflicte és l'aprovació, ahir al ple, d'un punt de l'ordre del dia en el que s'acordava l'augment de sou a set treballadors municipals en un moment en el que encara no s'ha aprovat la Relació de Llocs de Treball (RLT) i que s'està elaborant actualment. Aquesta mesura ha creat un fort malestar a la gran majoria de treballadors municipals que aquest passat dimecres 19 de juliol, en una assemblea, van decidir un seguit de passos a fer, un dels quals era la protesta en aquest ple. D'aquesta manera es trenca la "pau laboral" que hi havia a l'Ajuntament des de la darrera gran tempesta que va ser l'ERO fallit que el govern municipal va voler aplicar l'any 2013 i que es va saldar amb la baixa voluntària d'uns quants treballadors municipals amb indemnitzacions força importants. Després d'aquest episodi, amb protestes sonores i acampades a la plaça de l'Ajuntament, es va donar per necessari impulsar d'una vegada la RLT que a hores d'ara s'està elaborant a càrrec d'una empresa externa i que, segons la junta de personal de l'Ajuntament, es podria aprovar pel maig-juny de l'any vinent. Aquesta pujada de sou a set treballadors, doncs, ha estat el detonant per a trencar la treva entre les dues parts i des de la junta de personal i el comitè d'empresa de l'Ajuntament s'anuncien altres accions que contemplen, fins i tot, la via judicial.
En la seva primera intervenció, el regidor d'Hisenda i Personal Jaume Gila va explicar que "són casos que no volíem esperar a la RLT". De forma molt tècnica, Gila es va limitar a dir que es comptaven amb els informes pertinents del secretari i de l'interventor municipal que avalaven aquesta acció "jurídicament". Segons va dir, "són uns informes que indiquen que els increments es poden produir amb caràcter excepcional". Per altra banda, el regidor de Personal va defensar reiteradament l'elaboració de la RLT "com una aposta de l'equip de govern i que serà una eina que ajudarà a millorar l'organització dels treballadors municipals. La RLT és un document molt complex que analitza l'Ajuntament en global".
Encarni Bello: "Demano que es retiri de l'ordre del dia d'avui"
En una primera ronda d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita Encarni Bello va manifestar, "en primer lloc, vull mostrar la meva solidaritat amb els treballadors de la casa que estan aquí per mostrar la seva incomoditat i malestar. No tinc res en contra de les set persones en qüestió, però tampoc dubto de totes les altres. No puc donar suport a aquest punt de cap manera i demano que es retiri de l'ordre del dia d'avui".
Ivan Sanz: "Aquestes decisions d'incrementar a dit els sous és el pitjor que es pot fer"
A continuació, el portaveu de l'Assemblea de Cambrils Ivan Sanz va preguntar a l'alcaldessa si li agradava la imatge que estava veient a la sala de plens i li va retreure que, "no sap gestionar els problemes laborals de l'Ajuntament. Aquesta és una decisió unilateral i aleatòria per part de l'equip de govern que s'ha pres sense cap negociació prèvia. Aquest tipus de decisions fan mal als drets laborals; aquestes decisions d'incrementar a dit els sous és el pitjor que es pot fer". El regidor de l'AdC també va demanar que el punt es retirés de l'ordre del dia i va apuntar que "amb la RLT, se suposa que aquests increments ja quedarien regulats. Són set expedients de tipologies diferents i tots es presenten en un únic punt i, a més, alguns són amb caràcter retroactiu i sense arguments sòlids. Senyora alcaldessa, alguna cosa s'està fent malament quan té aquí als treballadors aixecats i protestant!". Finalment, Sanz va demanar a l'equip de govern que es repensés l'acord i es negociés amb els sindicats.
David Chatelain: "És una estafa moral i un greuge comparatiu a la major part del personal de la casa"
El regidor del PP, David Chatelain, va fer una exposició contundent i va començar dient que s'havien desmantellat departaments sencers de l'Ajuntament "i que són bàsics pel bon funcionament de la casa". Chatelain va titllar de "decisions arbitràries i injustes" el fet de la pujada indiscriminada de sou i va recordar que al final de l'anterior mandat ja es va acordar tirar endavant la RLT "per esvair els dubtes sobre feines i retribucions". Per Chatelain, l'aprovació de sous a set treballadors "és una estafa moral i un greuge comparatiu a la major part del personal de la casa. És irònic que es digui que s'està immers en una RLT, no seria millor esperar la seva aprovació?". Chatelain també va dir que era incomprensible que a alguns se'ls reconegués amb dos anys de retroactivitat, un fet qualificat d'insòlit pel regidor. Segons va dir el regidor del PP, "vostès no fan cap favor a ningú, ni als treballadors que els hi pugeu el sou, ni a la resta de treballadors ni a l'administració que representen". Chatelain va tancar aquesta intervenció demanant que es retirés el punt del ple i va rebre els aplaudiments dels treballadors presents a la sala.
Imanol Rico: "Un altre despropòsit del govern municipal"
Imanol Rico, regidor de Ciutadans, va qualificar aquesta qüestió com "d'un altre despropòsit del govern municipal. Han decidit fastiguejar el personal d'aquest ajuntament i a més, quin sentit té apujar el sou de set persones, en pac?". Després d'això, Rico va repassar els "desencerts" del govern municipal en el que portem de mandat anomenant casos com el de l'IBI del 2016, els conflictes a l'Escola de Música, el tema de les males olors de la depuradora, les ordenances fiscal i els pressupostos de finals de l'any passat, el cas de la substitució de la cap de premsa de l'Ajuntament, la marxa de dos regidors del govern, la renovació del servei d'escombraries i neteja urbana sense contemplar cap altra alternativa, el cas de les retribucions de la regidora Mercè Dalmau,... Rico també va recordar que en un ple de l'any passat en el que es va parlar de l'elaboració de la RLT l'alcaldessa va dir que s'establirien "criteris clars". Finalment, el regidor de Ciutadans va fer un repàs de la situació dels set casos dels treballadors als que se'ls hi apuja el sou i en va fer una crítica, cas per cas.
La intervenció de Rico també va ser ovacionada pels treballadors i va acabar fent una crítica a la RLT de la que fins ara se n'ha fet una presentació d'una primera fase i en la que, segons Rico, "només hi havia un powerpoint amb l'organigrama".
Oliver Klein: "Retirin el punt del ple i s'evitaran les demandes judicials dels treballadors"
El regidor de l'NMC, Oliver Klein, va iniciar la seva intervenció dient que no repetiria els arguments donats pels seus companys de l'oposició. Sobre el punt del ple va dir que "no pertocava i no ens creiem que mai veuríem un punt així en un ple". Klein es va reiterar en la demanda de que es retirés aquest punt del ple " i així evitar la demanda judicial que anuncien els treballadors".
A continuació, el regidor d'Hisenda i Personal Jaume Gila va tornar a intervenir per puntualitzar algunes qüestions. En aquell moment, tots els treballadors presents a la sala es van girar d'esquena. Va comentar que "confiem plenament en la RLT i ens hi hem posat de ple. Hem d'esperar a la RLT i veure els seus fruits. Aquests són increments que hem cregut convenients i prioritaris i hem volgut regularitzar aquests casos. Els informes ens avalen aquests increments".
L'oposició demana que l'equip es repensi la decisió
En una segona ronda d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita Encarni Bello va tornar a demanar la retirada del punt per tal de fer les coses "amb coherència". Per la seva part, Ivan Sanz de l'AdC va afegir que "l'informe del secretari no diu rotundament que això estigui ben fet" i també va manifestar que, "repensar-se les coses no és una mostra de debilitat, sinó un acte de naturalitat. Sembla que estiguin atrinxerats en aquesta decisió, amb els treballadors i amb l'oposició en contra. És un gest de poca professionalitat i de falta de capacitat per liderar Cambrils. Cambrils no pot ser liderat per prepotents, sinó per gent normal".
En una línia similar, el regidor del PP David Chatelain va criticar "la mostra de covardia de l'equip de govern, que no ha donat cap argument de pes per defensar la seva decisió. Es poden amagar darrere d'informes, però amb la seva decisió queden retratats". A continuació, el regidor de C's Imanol Rico també va criticar que el govern no hagi donat cap motiu ni cap explicació d'aquesta decisió i va criticar que suposa un greuge comparatiu respecte els altres llocs de treball. Finalment, Oliver Klein de l'NMC també va criticar la falta d'arguments del govern respecte aquesta decisió.
El regidor de Personal defensa la RLT
Per cloure la discussió, el regidor de Personal Jaume Gila va afegir que, "la RLT arreglarà molts problemes que hi ha i es prendran les mesures organitzatives. Demanaria que es confiés en la RLT, perquè entre tots recollirem el fruit". Aquestes darreres paraules van aixecar la indignació dels treballadors que el van escridassar i esbroncar.
Crits, protestes a la sala i abandó del regidor de l'NMC, Santi Gámez
Finalment, l'equip de govern no va atendre les peticions de l'oposició de retirar el punt i aquest va ser aprovat amb els seus vots a favor. L'oposició en ple va votar en contra. Després d'això, els treballadors presents al ple van abandonar el ple entre crits d'indignació i protesta. També ho va fer el regidor de l'NMC, Santi Gámez, que tot indignat va exclamar "això cada vegada s'assembla més a una dictadura i marxo perquè això no pot continuar així".
![]() |
Els treballadors municipals es van girar d'esquena durant la segona intervenció del regidor de Personal, Jaume Gila |