Anabel Marín: "Les famílies d'un malalt d'Alzheimer poden passar per una etapa de dol perquè estan perdent a la persona que coneixien"
![]() |
Un moment de la xerrada que va tenir lloc el passat divendres a la tarda al Centre Cultural |
En el marc de la Setmana de l'Alzheimer, el Centre Cultural va acollir, el passat divendres a la tarda, una xerrada sobre l'envelliment actiu a càrrec d'Anabel Marín Sáez i Carlos Marín. Per començar, Anabel Marín va donar una breu pinzellada de com funciona un cervell quan està afectat per la malaltia de l'Alzheimer i quines són les seves conseqüències: amb oblits i pèrdues de memòria inicials i, posteriorment, afectació del llenguatge, del judici i de l'orientació i, en una fase molt més avançada d'altres qüestions físiques com el moviment, la respiració o la digestió. Actualment, segons va dir, hi ha uns 44 milions de persones afectades al món i es preveu que l'any 2050, la xifra sigui de 135 milions de malalts. Va explicar que "aquesta és una malaltia molt dura. És fonamental un treball precoç i multidisciplinari. S'ha de treballar com abans millor i estimular para retardar al màxim la seva evolució: fer exercicis per estimular la memòria, repetir números i frases, estimular l'orientació, llegir, dibuixar...".
Per altra banda també van explicar d'altres aspectes com les conseqüències d'aquesta malaltia en els cuidadors que suposen: cansament, insomni, estrès, culpabilitat, desconsol i afectació de la seva vida social. De fet, fins i tot, les famílies poden passar per una etapa de dol, "perquè estem perdent a la persona que coneixíem. Una persona que perd els records, que no ens reconeix, que oblida". Per tot plegat, segons van dir els conferenciants, és fonamental "l'acceptació". En tot aquest procés, segons va explicar Carles Marín "és fonamental el respecte, l'afecte, la paciència, l'empatia, la comprensió i la tolerància. Cal tractar al malalt amb paraules positives, amb estima, vetllar per la seva salut i evitar qualsevol perill per a ell". Els cuidadors, va afegir, també han de practicar un pla d'atenció propi a través d'activitats lúdiques, espais de respir, relaxació, esport i interacció social.
Actuacions al parc del Pescador
L'endemà dissabte, 23 de setembre al parc del Pescador, va tenir lloc un altre esdeveniment solidari en el marc de les activitats de la Setmana de l'Alzheimer. De fet, va ser el darrer acte que cloïa el programa d'enguany. Durant tota la tarda es van anar succeint les actuacions de ball a càrrec d'alumnes de l'Estudi Giselle i d'altres actuacions de música. Es van fer diferents rifes solidàries per recaptar fons per a l'Associació de Familiars de l'Alzheimer Costa Daurada.

Ballada al parc del Pescador, aquest passat dissabte a la tarda